latinica  ћирилица
14/08/2019 |  09:26 ⇒ 11:39 | Аутор: СРНА

Вишковић: Промјене у Влади до краја године

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је задовољан досадашњим радом Владе, али да може и мора још боље, због чега ће до краја године бити неких промјена у Влади.
Радован Вишковић (фото: Горан Шурлан/РАС Србија) -
Радован Вишковић (фото: Горан Шурлан/РАС Србија)

- Промјена ће бити. Не желим да говорим ни о четири нити о 10 мјеста. Промјена ће бити и то до краја године. Сад, који су разлози за промјене то је мање важно. О томе не треба превише дизати прашину. Влада, премијер, министри немају ограничен рок трајања. Влада је тим и мора да ради најбоље што зна - рекао је Вишковић.

Говорећи о најављеном смањењу броја запослених у администрацији Владе Српске, Вишковић је рекао да је перцепција јавности да има много запослених у Влади Српске, додајући да на локалном нивоу има дефинисан број три запослена на 1.000 становника.

- У државним институцијама немате тај број дефинисан. Идемо у смањење администрације. Нама фали радника, али имамо вишак нерадника. У свим институцијама имамо тај проблем - појаснио је премијер Српске.

Одговарајући на питање да ли су партије главни кривци за то кроз "ухљебљавање" чланова, Вишковић је рекао да дјелимично јесу.

- Можда се неком неће свидјети мој став, али мијењају се и генерације и приступ. Кад кажете партије, зашто нисам присталица ове тезе - па партија ти је дала шансу, а ако си иоле паметан и одговаран као радник ти ћеш ту шансу искористити. Неће партија за тебе радити. Ако си дошао до радног мјеста и преко партије, то се мора радом оправдати - истакао је Вишковић.

Говорећи о формирању власти на нивоу БиХ, Вишковић наглашава да, уколико не буде формиран Савјет министара, неће бити добро ни за један ниво власти у БиХ.

- Није овдје споран ни рок од 30 дана о којем се сада прича. Спорно је да ако не буде Савјета министара, ниједан ниво власти у БиХ се неће бавити животним питањима, економијом и пројектима, већ ће се `забавити сами са собом` и у суштини слиједи таворење и велика штета за БиХ - рекао је премијер Српске.

Коментаришући тврдње опозиције да споразумом СНСД-а, СДА-а и ХДЗ-а БиХ, "СНСД увлачи Републику Српску у НАТО", Вишковић је цитирао предсједника СНСД-а Милорада Додика у вези са споразумом: "Читајте шта пише!".

- То што појединци тумаче споразум свако на свој начин, то је њихов проблем. Споразум је више него добар за Републику Српску. Појединци из Српске су фрустрирани због својих позиција, па сада галаме. Република Српска да је била паметна, требало је да ћути ових 30 дана и ништа не коментарише - навео је Вишковић.

Он каже да постоји директна и индиректна штета за Српску због неформирања Савјета министара и да се она мјери милионима КМ.

- Само од новца који се прикупља у Управи за индиректно опорезивање, а гдје се већ двије године примјењују коефицијенти лоши по Српску, штета за буџет Српске је око 55 милиона КМ. Поднијели смо тужбу и чекамо епилог - рекао је Вишковић.

Он је навео да од маја 2017. године Српска трпи милионску штету, а новац грађана и буџета Српске одлази у Федерацију БиХ.

- То је озбиљан новац за Српску. Морали смо поднијети тужбу јер по закону и Уставу морам да штитим Српску - навео је Вишковић.

Он је рекао да чак постоји проблем и са пројектом Коридор "Пет це" кроз Српску.

- Усвојили смо кредитно задужење од 300 милиона КМ, а тај се кредит не може реализовати док не прође Савјет министара и парламент БиХ - појаснио је Вишковић.

Он је истакао да је сарадња Републике Српске са Србијом више него добра и да је Србија кроз пројекте из свог буџета у протекле двије-три године помогла Српској са око 50 милиона КМ, додајући да је ријеч о пројектима спроведеним у скоро свим општинама у Српској и у општинама у Федерацији БиХ гдје живе Србе.

- Идемо и корак даље, тако у Закону о подстицајима, који је усвојен половином ове године, има дио који планира подстицаје које ћемо добити од Србије као помоћ да охрабримо привреднике из Србије да улажу у Српску. Биће подржани од Владе Србије да улажу у Српску, као што су страни инвеститори добили подстицаје да улажу у Србију - навео је Вишковић.

Он је навео да већ постоје интересовање конкретних фирми из Србије и да су стигла и писма намјере.