latinica  ћирилица
14/08/2019 |  10:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Дневник: Узрок тровања туриста на Хвару нису шкољке

Узрок смрти италијанског предузетника и тровања осталих путника, углавном дјеце, на једном броду код Хвара нису шкољке, већ угљен-моноксид из мотора пловила.
Једрењак на којем је преминуо италијански држављанин (Фото: Мирко Црнчевић) -
Једрењак на којем је преминуо италијански држављанин (Фото: Мирко Црнчевић)

Према незваничним информација на које се позива хрватски портал Дневник, итаијански предузетник Еуген Винчи је преминуо, а више путника на броду је отровано угљен-моноксидом који је цурио из генератора бродског мотора.

Тачан узрок смрти Винчија и тровања осталих на броду тек треба да буде званично саопштен, а у прилог томе да тровање није наступило од шкољки је и чињеница да је, хрватски ресторан поново отворен јуче око 21 сат, након што је извршена инспекција, пише Дневник.

Власник неименованог ресторана, у којем су путници брода конзумирали храну, је за Дневник Нове ТВ изјавио да су сви у стању шока.

- Надлежна инспекција, тужилаштво и полиција су утврдили исправност наше хране коју су те вечери конзумирали и други гости - рекао је и додао да је најважније да се утврде све чињенице.

Путници с поменутог брода, углавном дјеца, јуче су хоспитализовани, а ријеч је о двоје Италијана старости пет и 14 година, који се налазе на лијечењу у сплитском КБЦ-у.

- Током ноћи дјеца су била стабилно, међутим и даље су животно угрожена. Све вријеме радимо мјере интензивног лијечења и тако ћемо наставити. Ми се свакако надамо позитивном исходу, али вријеме ће показати какве ће бити посљедице - рекла је љекар сплитског Завода за интензивну педијатрију, докторка Тања Ковачевић, јавио је хрватски Јавни сервис ХРТ.