X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
14/08/2019 |  10:55 | Извор: СРНА

Стећци код Фоче, заштићени Унеском, постали видљиви и приступачни

Асоцијација младих Фоча уредила је локалитет стећака Мрамор-Црквина у селу Врбица у фочанској мјесној заједници Заваит, који је на листи свјетске баштине Унеска.
Локалитет стећака Мрамор-Црквина - Фото: РТРС
Локалитет стећака Мрамор-ЦрквинаФото: РТРС

Стећци су били тешко приступачни, зарасли у густо шибље, које су волонтери Асоцијације младих раскресали и ово изузетно вриједно налазиште средњовјековних надгробних споменика учинили видљивим и олакшали му приступ.

Волонтерима Асоцијације младих у чишћењу су помогли чланови општинске Туристичке организације, Музеја Старе Херцеговине и Цивилне заштите, а посао су надгледали стручњаци Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Постављена је и туристичка сигнализација коју је обезбиједила Туристичка организација.

Предсједник Асоцијације младих Александар Видојевић каже да се на овом локалитету, удаљеном око 200 метара од пута Заваит-Челебићи, налази око 220 стећака.

- Уклонили смо шикару и омогућили приступ стећцима, а Туристичка организација је обезбиједила путоказе који су постављени у мјесту Заваит. На самом локалитету постављена је информативна табла на којој стоји да су стећци под заштитом Унеска - рекао је Видојевић.

Он је истакао да је ова локација стећака веома интересантна и једна од најзначајнијих у БиХ.

- Велики је број украса, а посебно су значајни крстови, пастирски штап, мачеви. Надамо се да ће у будућности овај веома атрактивни локалитет бити у већој мјери посјећен и представљен цијелој заједници - навео је Видојевић.

Акција чишћења приступа стећцима организована је у оквиру пројекта "У камену уклесано" Фондације Мак Диздар.

Асоцијација младих раније је уредила и локалитет стећака на узвишењу изнад Фоче у близини села Зубовићи.