latinica  ћирилица
14/08/2019 |  11:46 ⇒ 18:25 | Аутор: СРНА

Рељић: Неприпремљен материјал не може бити разматран на сједници Предсједништва (ВИДЕО)

Дневни ред редовне сједнице Предсједништва БиХ, заказане за уторак, 20. август, биће познат након консултација чланова Предсједништва које ће бити одржане прије самог засједања, рекао је данас савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика за уставно-правна питања Драгољуб Рељић.
Драгољуб Рељић - Фото: klix.ba
Драгољуб РељићФото: klix.ba

Наводећи да тачке дневног реда редовне сједнице Предсједништва БиХ и њихов распоред предлаже актуелни предсједавајући, у овом случају Жељко Комшић, Рељић је навео да је Годишњи национални програм /АНП/ посљедња тачка предложеног дневног реда.

Рељић је рекао новинарима да је у кабинет српског члана Предсједништва БиХ и Секретаријата ове институције јутрос стигао документ АНП не којем стоји датум август 2018. године и на којем не пише ко га је послао.

Према његовим ријечима, у уторак ће бити одржана и ванредна сједница Предсједништва БиХ, сазвана на захтјев Додика.

- Ми смо 8. августа упутили захтјев за одржавање ванредне сједнице Предсједништва с једном тачком - гласање о именовању кандидата за састављање новог сазива Савјета министара - подсјетио је Рељић.

Објаснивши да је предсједавајући Предсједништва, према Пословнику ове институције, обавезан да закаже ванредну сједницу на захтјев било ког члана Предсједништва, Рељић је прецизирао да је ова сједница заказана за 20. август са почетком у 12.00 часова.

Када је ријеч о редовној сједници, Рељић је навео да се, такође према Пословнику, коначни дневни ред утврђује на консултацијама чланова Предсједништва и представника њихових кабинета.

- То ће бити тачке које испуњавају услове према Пословнику - нагласио је Рељић, наводећи да је почетак редовне сједнице Предсједништва заказан за 11.00 часова, а консултације би требало да буду одржане у 10.00 часова.

Према ријечима савјетника српског члана Предсједништва, очекује се да ће на дневном реду бити око 40 тачака.

- АНП је посљедња тачка предложеног дневног реда. Она ће као и остале тачке бити предмет консултација. Уколико тачка не буде испуњавала услове, неће моћи бити на дневном реду - објаснио је Рељић.

Према његовим ријечима, да би нека тачка била на дневном реду мора да се види ко је предлагач и да ли постоје потребни материјали и мишљења.

Он каже да је јутрос из Секретаријата Предсједништва добио документ насловљен као АНП који броји 165 густо куцаних страница и табела.

- На насловној страни пише август 2018. Не пише ко га је послао, не пише да ли је Комисија за НАТО интеграциони процес, не стоји Савјет министара. Не може тек тако доћи - изјавио је Рељић и додао да су му из Секретаријата рекли да је овај материјал стигао из Комшићевог кабинета.

Истичући да је данашње обраћање медијима иницирано различитим инсинуацијама да је дневни ред сједнице Предсједништва 20. августа предмет неких договора или трговине, Рељић је поручио да ће дневни ред бити закључен само према Пословнику.

Рељић је подсјетио да је пословничка обавеза да чланови Предсједништва на почетку сваке сједнице гласају о њеном дневном реду.