latinica  ћирилица
14/08/2019 |  11:47 ⇒ 15:44 | Аутор: klix.ba

Постигнут договор: Након 20 часова из јаме Страњани изашло 16 рудара

Шеснаест рудара, који су 20 часова провели у јами Страњани, изашло је на површину након што је постигнут договор директора Рудника мрког угља Зеница Невзета Вршкића и рудара у Страњанима.
Рудари Страњана напутили јаму - Фото: Screenshot/YouTube
Рудари Страњана напутили јамуФото: Screenshot/YouTube

Вршкић је данас око 11 часова поново дошао у рудник Страњани гдје је обавио разговор с незадовољним рударима те додао да су договорене мјере којима би рудари били задовољни, након чега су пристали напустити јаму.

- Обећали смо један дио накнада да норму на неки начин смањимо, а десет радника из Распоточја неће у овом моменту ићи из те јаме, јер доље имамо сложену ситуацију са широким челу - рекао је Вршкић.

Додао је да је с Електропривредом усаглашено да се у што краћем периоду прими одређени број радника који им недостаје у процесу производње.

Рудари који су јуче у 15 часова ушли у јаму и изашли прије неколико минута данас неће моћи наставити производњу након 20 часова проведених у јами. Инспекција ће обавити потребне контроле у јами, а производња се очекује у трећој смјени.

Подсјетимо, 17 рудара друге смјене у уторак је сишло у јаму Страњани те одбило радити, али и изаћи из јаме док се не постигне договор с управом рудника о пријему нових радника, односно, враћању њихових колега из јаме Распоточје.

Након 20 часова проведених стотине метара испод земље и интервенције Хитне помоћи постигнут је договор, а рудари су изашли на површину.