latinica  ћирилица
14/08/2019 |  12:41 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Поповић: Људски фактор узрок пожара у Енергоинвесту

Узрок пожара у бившој фабрици Енергоинвест у Источном Сарајеву је људски фактор, рекао је начелник Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Источно Сарајево Небојша Поповић.

Поповић је на конференцији за новинаре навео да је 10. августа пријављен пожар на овом објекту, а када су се стекли услови, односно 12. августа, под надзором надлежног тужиоца и у присуству вјештака противпожарне заштите извршен је увиђај и утврђено тачно мјесто пожаришта.

Он је рекао да се вјештак изјаснио да је узрок пожара људски фактор.

Поповић је додао да полицијски службеници раде на документовању и прикупљању података и у току је предузимање одређених мјера и радњи.

Он каже да је тужилац овај догађај оквалификовао као кривично дјело паљевина, а након комплетирања предмета, надлежном тужиоцу биће достављен извјештај.

Што се тиче пожара на некадашњем "Енергоинвестовом" дому на Црепољском, у Источном Старом Граду, Поповић је рекао да су јуче били испуњени услови за вршење увиђаја под надзором тужиоца и са лица мјеста су изузети одређени трагови који ће бити предмет вјештачења.

Он је додао да су и са паљевина студентских домова на Корану и Каловитим Брдима на Палама са лица мјеста изузети одређени трагови који су предмет вјештачења.

Према његовим ријечима, није установљен узрок пожара на овим објектима.

Поповић је појаснио да је некада на лицу мјеста, у присуству вјештака, могуће одмах утврдити узрок пожара, а некада се изузимају трагови са лица мјеста који су предмет вјештачења.

У неким случајевима и након додатног вјештачења, вјештак не може да се тачно изјасни о узроку пожара.

Када је ријеч о тешком убиству Милоша Остојића извршеном 1. јануара у Лукавици, Поповић је рекао да полицијски службеници, заједно са Управом за тешки и организовани криминалитет, свакодневно предузимају мјере на расвјетљавању овог кривичног дијела.