latinica  ћирилица
14/08/2019 |  12:48 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Пендеш: Извршити преузете обавезе или изгубити међународни утицај

Министарка одбране у Савјету министара у техничком мандату Марина Пендеш изјавила је, поводом Годишњег националног програма, да БиХ мора направити одабир - извршити преузете обавезе или губити међународни утицај.
Марина Пендеш - Фото: СРНА
Марина ПендешФото: СРНА

- Не смијемо допустити да се испуњавање техничког питања као што је АНП третира као платформа за нове унутрашње несугласице. Повлачење из оквира за координисано стратешко дјеловање нанијело би повреде угледу БиХ и заледило односе са важном војно-политичком организацијом - наводи се у писаној изјави Пендешеве.

Она је оцијенила да ће неизвршавање обавеза на НАТО путу утицати на перцепцију политичке озбиљности и у европским интеграцијама. 

- Преузели смо сви државне обавезе и од нас се тражи извршавање - истакла је Пендешева.

Поздрављајући потписивање Принципа за формирање власти на нивоу БиХ, Пендешева је истакла да наведени искорак демонстрира опредијељеност БиХ за унапређење односа са НАТО-ом.

Према њеним ријечима, тачка три Принципа рјешава питање НАТО-а и представља изузетно значајан и битан помак у реализацији односа и уједињења ставова у подручју међународних интеграција.

Пендешева наводи да се мора јасно истаћи да било какво напредовање на путу ЕУ и НАТО интеграција не угрожава националне интересе и суверенитет земље, већ доприноси визији савремене, отворене и изграђене БиХ. 

- Европске и евроатлантске интеграције компатибилни су процеси који ће допринијети замаху новог, одрживог и дугорочног успјеха БиХ. Одбацивање прилике за стратешке кораке воде према својеврсној изолацији БиХ у срцу европског континента -  закључила је Пендешева.

Пендешева је поручила да БиХ не може имати три будућности. 

- Чланство у важним и великим организацијама може БиХ донијети само боље сутра и, упркос унутрашњем неслагању на тему развоја и интеграција, треба сви заједно да размислимо о томе гдје и како ову земљу видимо у будућности - напоменула је министарка одбране у Савјету министара у техничком мандату.

Када је ријеч о будућности, Пендешева је навела да циљ БиХ треба бити јасан, а то је пут у ЕУ и НАТО. 

- Интеграциони процес вишеструко се показао кључним за подстицање реформи које су БиХ пријеко потребне. На нама је хоћемо ли то, кроз политички дијалог и одабир, знати искористити за подстицање безбједности, друштвено-економског развоја и стабилности - оцијенила је Пендешева.