latinica  ћирилица
14/08/2019 |  12:51 ⇒ 15:44 | Аутор: РТРС

СДА: Модификовани АНП - једино рјешење

Странка демократске акције огласила се саопштењем у вези са Годишњим националним програмом (АНП) у којем су поручили како је његово усвајање једино рјешење.
СДА - Фото: илустрација
СДАФото: илустрација

- Једино рјешење за превазилажење тренутних застоја у процесу евроатлантских интеграција и успостављању новог сазива Савјета министара јесте усвајање модификованог Годишњег националног програма (АНП). АНП, чији садржај ће задовољити све стране у БиХ, и чије ће провођење бити кредибилно, потребно је усвојити без одлагања. То је законска обавеза, али и дио споразума који су потписали страначки лидери СДА, ХДЗ-а и СНСД-а - наводе у СДА.

Такође, истичу како одбијање дијалога и компромисног рјешења имаће негативне посљедице за процес формирања Савјета министара и за наставак евроатланских интеграција, као и за укупну ситуацију у БиХ.

- Уколико одбије компромисно рјешење, Додик ће показати да не поштује Принципе за формирање власти на нивоу БиХ које је сам потписао, и биће у потпуности одговаран за све посљедице које ће наступити. Његова најава да ће одлуком НСРС покушати оспорити надлежност Оружаних снага, СИПА-е, правосуђа и других институција представља директан удар на Устав и пријетњу стабилности и миру у БиХ. То мора бити и најозбиљнији аларм ОХР-у и чланицама Савјета за провођење мира, како би на вријеме упозорили владе својих земаља и Савјета безбједности УН-а и спријечили антидејтонске активности. Ако Додик одлучи да крене у тешко кршење Устава и закона, одвешће земљу у стање хаоса и највећу кризу од Дејтона до данас, и сигурно угрозити стабилност у БиХ и региону - наводи СДА.

Из ове странке су истакли како би посљедице таквог развоја догађаја биле тешке за све, али да Додик мора бити свјестан да ће управо он извући најдебљи крај у свему томе, како су нагласили.

Извор: Н1