latinica  ћирилица
14/08/2019 |  12:54 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

Радановић за РТРС: Или да се боримо или да се одселимо, треће опције немамо

Срби у четири повратничке општине у Федерацији БиХ гдје су већина више немају куд – или ће се зауставити негативне тенденције, или ће поново у избјегличку колону као 1995, упозорено је из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији. Посебно указују на неприхватљивост ХДЗ-ове најаве прославе такозваног ослобођења Дрвара, као и измијештања миграната у српско село Медено Поље.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији Ђорђе Радановић истакао је да су Срби на подручју четири општине Ливањског кантона - Дрвара, Босанског Грахова, Босанског Петровца и Гламоча у ситуацији да бирају између двије опције - или да се боре против доласка миграната, или да се, како каже, иселе са тих подручја.

- Мислим да треће опције нема. То ће бити крај приче уколико се донесе одлука о премјештању миграната и уколико ХДЗ и даље настави са малтретирањем Срба у овим мјестима - истакао је Радановић у емсији Дневник 1 РТРС-а.

Радановић је истакао да је јутрос добио вијест да ће српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик подржати српски народ у Босанском Петровцу уколико дође до премјештања миграната из Бихаћа у ово мјесто.

- Ја сам ту вијест схватио тако да ће Додик бити са српским народом тамо да спријечи премјештање миграната и када ми поставимо блокаду у првом српском селу између Бихаћа и Петровца. То нам на одређени начин даје позитивну енергију - истакао је Радановић.

На питање какав би ефекат имало измјештање миграционог центра из Бихаћа у Медено поље, Радановић је нагласио да би то било веома лоше јер и сами становници Бихаћа, који су мислиманске вјероисповијести, имају проблема са мигрантима.

- Ти мигранти који су највише поријеклом из Авганистана, неодољиво подсјећају на муслимане из Авганистана и Ирана који су за вријеме протеклог рата били присутни у БиХ. И сад да их смјестите у подручје са српским становништвом! Ми након тога нема шансе да задржимо Србе на тим подручјима. Нико неће смјети своје дијете да пусти у школу, на улицу, а да му неко може гарантовати његову безбједност. Порука је свима да то тако не може - категоричан је Радановић.

Он истиче да се читава прича око миграната врти око једног човјека који је власник земљорадничке задруге у Меденом пољу, ЗЗ Липа у српском селу код Бихаћа и власник хотела "Седра" у којој су смјештени мигранти, а који је, додаје купио још једну локацију у Дрвару.

- Они мисле да смо ми глупи па да не можемо схватити да је тај човјек повезан са организацијама које финансирају смјештај миграната. Он је давно купио те задруге али никада у њима није покренуо производњу, већ је чекао 2017. и 2018. годину да у њих смјести мигранте. Те задруге су направљене да у њима буду смјештене краве, а не људи - истиче Радановић.

Он је најавио и блокаду путева уколико буде одржана највљена прослава такозваног ослобођења Дрвара.

- Када они 13. септембра крену ка Дрвару, спремни смо да позовемо све Србе поријеклом из Дрвара, Петровца, Грахова и Гламоча да формирамо блокаду на путу и физички спријечимо људе из Ливна, а који везе немају са Дрваром, да уђу у Дрвар и да тамо нешто славе - најавио је Радановић.