latinica  ћирилица
14/08/2019 |  13:41 ⇒ 17:55 | Аутор: СРНА

Источно Сарајево: Гради се позориште по најсавременијим стандардима

Источно Сарајево би до јесени наредне године требало да добије мултифункционалано, савремено опремљено градско позориште јер се радови на изградњи овог објекта површине 2.500 метара квадратних одвијају планираном динамиком.
Источно Сарајево добија позориште - Фото: СРНА
Источно Сарајево добија позориштеФото: СРНА

Комплетан објекат недавно је стављен под кров, а у току су опсежни унутрашњи радови, као и постављање звучне изолације , каже директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић.

У склопу друге фазе радова, за коју је Влада Републике Српске обезбиједила два милиона КМ, изграђен тракт публике који садржи улазни вјетробран, те велики фоаје испред улаза на велику сцену, у склопу којег је лоцирана билетарница, гардероба и тоалети за публику.

- У задњем дијелу велике сцене, пројектованог капацитета 270 сједећих мјеста, изграђене су просторије технике и режије које ће бити опремљене према најсавременијим стандардима, а изнад је направљен балкон са свечаном ложом - навео је Јанковић.

Према његовим ријечима, нагибом пода постигнута је квалитетна визура са свих мјеста у сали, док је подизањем задњег дијела, испод пода, омогућено и смјештање комфорних тоалета за публику.

Јанковић је додао да је због релативно уске пропорције велике сцене и минималне ширине бочних пролаза, кроз средину сале направљен пролаз који је повезан са два бочна улаза који ће знатно олакшати кретање публике, док ће ширина редова и сједишта задовољавати све савремене стандарде.

Према његовим ријечима, у приземљу у непосредној близини позорнице груписане су просторије умјетничког техничког ансамбла, док је на спрату изграђен и дио са службеним просторијама са засебним улазом.

- На спрату су смјештене и гардеробе, магацински простор без прозора за потребе чувања сценографске и костимске опреме, као и једна велика мултифункционална сала - навео је Јенковић.

Као посебну атракцију, истиче кафе-ресторан који ће се налазити на спрату са панорамским погледом на трг "Србија" и спортску дворану, чија је изградња у току.

Подсјетио је да због тренутних радова на повезивању велике сцене са постојећом малом, Културни центар смањио своје активности, те да се нада да ће ускоро моћи да наставе са нормалним радом и планираним програмским активностима.

Он је додао да су због изградње позоришта и канцеларије администрације измјештене на нову локацију у Карађорђевој улици, док је архива измјештена у недовршени објекат умјетничке галерије.

Јанковић је нагласио да би за предстојећу трећу фазу изградње позоришта, која подразумјева унутрашње опремање објекта и набавку технике, новац ускоро требало да буде обезбијеђен.