latinica  ћирилица
14/08/2019 |  13:55 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

Кан: Њу Делхи планира војну акцију

Пакистански премијер Имран Кан је током свог говора на церемонији прославе Дана независности оптужио Индију да планира војну акцију у спорном региону Кашмира.
Имран Кан (Фото: nspm.rs) -
Имран Кан (Фото: nspm.rs)

Индија је 5. августа укинула специјалног статуса Кашмира и покренула је мјере за смиривање немира, укључујући прекид комуникација и ограничење слободе кретања.

Исламабад је одговорио суспензијом билатералне трговине и свих транспортних веза са Индијом, те протјеривањем амбасадора ЊУ Делхија из Исламабада.

Кан је данас допутовао у Музафарабад пријестоницу пакистанског дијела Кашмира.

Он је у говору пред посланицима регионалног парламента истакао да Индија планира обимније акције од оних које је предузела у фебруару када су њихови борбени авиони гађали циљеве у Пакистану.

"Припремили су ужаснији план како би скренули пажњу свијета са својих потеза у Кашмиру. Сада планирају акције и у пакистанском дијелу региона. Пакистанска војска у потпуности је свјесна да Индија планира акције у нашем дијелу Кашмира", навео је Кан.

Индија под својом контролом држи долину Кашмира и регион којим доминирају хиндуси око града Џамуа у западном дијелу региона. Пакистан контролише Азад Кашмир или територију на западу региона.

Кина контролише сјеверни, слабо насељени и виши дио Кашмира.

Индија и Пакистан водили су два рата око Кашмира од стицања независности од Велике Британије 1947. године.