latinica  ћирилица
14/08/2019 |  15:02 ⇒ 15:02 | Аутор: СРНА

"Негирање српске духовне баштине је бесмислица"

Министарство културе и информисање Србије је данас ставове приштинских званичника о негирању српске духовне и културне баштине на Косову и Метохији назвало бесмислицама и позвало их да се обавијесте о чињеницама из бројних домаћих и међународних извора.
Остаци цркве Светог Николе на Новом Брду (Фото: academia.edu) -
Остаци цркве Светог Николе на Новом Брду (Фото: academia.edu)

- Потпредсједник такозване косовске владе у оставци Енвер Хоџај, који је изјавио да "Србија манипулише чињеницама, присвајајући црквене објекте као своје", требало би да у себи пронађе снагу да погледа истини у очи и обавијести се о чињеницама у бројним домаћим и међународним, научним и стручним изворима - саопштено је из Министарства.

Из Министарства су навели и да су у дилеми да ли да позову Хоџаја да се уздржи од изговарања бесмислица и неистина, или да га охрабре да то чини и даље, како би свјетску јавност детаљно упознао о агресивним покушајима отимања српског културног насљеђа на Косову и Метохији од такозваних приштинских власти.

- Остављамо Хоџају да се сам опредијели за једну од ове двије перспективе - наведено је у саопштењу, те указано да је Приштина свој став о српском културном насљеђу, поред бројних осталих рушилачких потеза, читавом свијету показала и 2004. године, током мартовског погрома.

У саопштењу се подсјећа да су у монографији "Црква Св. Николе - Катедрала Новог Брда", еминентних археолога Марка Поповића и Игора Бјелића дати резултати истраживања вршених 2015. и 2016. године на овом терену и да су јасно доказани поријекло и стил овог храма.

- Поновићемо оно што тврде и сви други ауторитативни историјски и стручни налази, а то је чињеница да се ради о остацима православне катедралне цркве Светог Николе у Новом Брду - наведено је из Министарства културе и информисање Србије.

Из Министарства додају да би "приштинске власти" требало да се позабаве истраживањем, дефинисањем и афирмацијом албанског материјалног културног насљеђа на Косову и Метохији.

- Желимо им сваки успјех у том изазовном подухвату - истиче се у саопштењу у коме је наглашено и да "раскошна српска споменичка баштина на Косову и Метохији сјаји кроз векове и да је понос европске и светске културе и то ће заувијек бити".