latinica  ћирилица
14/08/2019 |  15:26 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Авио бомбе у Сани, тимови истражују терен

Иако су деминерски тимови у протекле четири године у два наврата уклонили четири авио бомбе из ријеке Сане у Новом Граду, примјећено је да их има још. Тимови Републичке управе Цивилне заштите Српске и Министарства унутрашњих послова Чешке истражују терен и припремају њихово уклањање.

Првог дана акције, Рене Пех, ронилац чешке полиције, успио је да лоцира поближе подручје испод моста на Сани на којем се налази авио бомба прекривена великом количином муља.

- Након првог зарона одлучили смо да морамо скинути седимент да бисмо могли да пронађемо бомбу - каже Пех.

Након што рониоци на двије локације испод друмског и жељезничког моста у Сани идентификују авио бомбе, услиједиће акција уклањања.

- Наш главни циљ је да са тимом који има 20 чланова идентификујемо и пронађемо муницију која је под водом на двије локације, а у случају да се договоримо, радићемо и на њеном уништавању - навео је Филип Липовски, капетан чешке полиције.

Драган Кос, помоћник директора Републичке управе цивилне заштите за деминирање, навео је да ће након процјене о безбједности бити одлучено о даљим корацима.

Тим из Чешке радиће и на обуци деминера и ронилаца Републичке управе Цивилне заштите Српске. Сарадња се одвија на основу споразума Министарства безбједности БиХ и МУП-а Чешке.