latinica  ћирилица
14/08/2019 |  16:08 | Аутор: СРНА

Стефановић: Скопље погазило суштину међународног права

Надлежни органи Сјеверне Македоније су одлуком да не постоје услови да Србији буде изручен Томор Морина, осумњичен за ратне злочине, погазили суштину међународног права и дубоко повриједили сјећање на све невине жртве које су страдале од тог бившег припадника терористичке ОВК, изјавио је данас министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

- Не може постојати оправдање да неко ко је осумњичен за ратне злочине над цивилима буде пуштен на слободу, уместо да одговара за смрт многих недужних људи - навео је Стефановић у писаној изјави.

Он је истакао да је недопустиво да се у оваквим случајевима било која земља води политиком, што је у овом случају више него очигледно, указавши да свако мијешање политике у право увијек доноси нову неправду и увреду за жртве, саопштено је из МУП-а Србије.

Према Стефановићевим ријечима, за жаљење је и чињеница да су поједини приштински медији и званичници убрзо након хапшења рекли каква ће одлука бити, што баца сијенку на регуларност цијелог поступка.

- Потерница Србије за Морином наравно остаје на снази, ратни злочини не застаревају и зато очекујем да он, кад-тад, одговара за тешке злочине које је починио на Косову и Метохији - поручио је Стефановић.

Врховни суд Сјеверне Македоније одлучио је да не изручи Томора Морину Србији.

У образложењу се наводи да је Морина "држављанин Косова и Велике Британије", а не Србије, те да је кривично дјело за које се терети почињено на, како је наведено, "територији Републике Косово", која је под управом УН према резолуцији Савјета безбједности 1244 из 10. јуна 1999. године.

Такође, у образложењу се наводи да је Косово независно од 2008. године, као и да Сјеверна Македонија признаје ту независност.

У рјешењу Врховног суда није наведено остаје ли Морина у притвору до одлуке министра правде о екстрадицији.

Бивши припадник терористичке ОВК Томор Морина ухапшен је прије неколико дана на граничном прелазу Блаце на основу Интерполове потјернице.

Морина је оптужен за злочине против човјечности на Косову и Метохији 1998. и 1999. године.

Претходно је Кривично вијеће Основног кривичног суда у Скопљу донијело рјешење да нису успуњени услови за екстрадицију Морине.