latinica  ћирилица
14/08/2019 |  17:17 ⇒ 15/08/2019 | 07:49 | Аутор: РТРС

Додик поручио Србима из Кантона 10: Бићу с вама!

ХДЗ-ове најаве прославе такозваног ослобођења Дрвара, као и измјештања миграната у српско село Медено Поље неприхватљиве су и томе ћу се супроставити свим политичким и правним средствима, изјавио је српски члан Предсједништва Милорад Додик. Одбор за заштиту права Срба у Федерацији позвао је Србе из Дрвара, Грахова, Гламоча и Петровца да 13. и 14. септембра обуставе саобраћај према Ливну и Бихаћу.

- Потпуно подржавам најављене активности српске заједнице у четири општине у Федерацији. 13. и 14. септембра бићу с њима и заједно ћемо послати јасну поруку - прослава наводног ослобођења Дрвара и измјештање миграната у Медено Поље неће се десити - поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик истиче да је у прошлом рату етничко чишћење тог простора, уз локалне јединице, изводила регуларна војска Хрватске, и да су удруженим снагама покушали да истјерају Србе са вјековних огњишта.

- Поручујем им да ћу бити са њима тога дана тамо, с намјером да покажемо да је недопустиво да се због нечије идеје, или можда плана са тих простора данас исели народ који је ту одувијек живио и доселе људи са стране, те да ћемо се томе супротставити - јасан је Додик.

Говорећи о намјери Владе Унско-санског кантона да измјесте мигрантски центар у српско село Медено Поље, Додик је истакао да на то гледа као на довршетак етничког чишћења Срба са тих простора. Срби у четири повратничке општине у Федерацији, гдје су већина, више немају куд. Или ће негативне тенденције бити заустављене, или ће поново у избјегличку колону као `95. упозорено је из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији.

- Можемо само рећи да је то крај приче, уолико се остваре намјере премјештања миграната и уколико ХДЗ из Ливна не престане да малтертира народ у Дрвару, Грахову, Гламоучу. Ми нисмо уопште у позицији да бирамо шта ћемо. Прва опција је да се боримо, друга да се селимо - рекао је Ђорђе Радановић, предсједник Одбора.

Несхватљиво је да се све ово ради Дрварчанима који су први покренули повратак на простор цијеле БиХ. Ничија права и слободе не угрожавамо, али исто тако нећемо дозволити да нас било ко угрози - поручују из Источног Дрвара.

- Стварају панику међу народом, али ћемо ми, као и увијек, храбро, истрајно и енергично стати заједно са својим народом да би одбранили и заштитили оно што нам вијековима припада - истиче Милка Иванковић, начелница Источног Дрвара.

Представници Срба упозоравају и да су у кантоналним влада и федералним министарствима Срби сведени тек на статистичку грешку.