X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
14/08/2019 |  17:22 | Извор: СРНА

Протекло 78 година од крвавог усташког пира на Пагу и Велебиту

Прије 78 година, у ноћи између 14. и 15. августа, уочи католичког празника Велике Госпе, усташе су у логорима Слана на острву Пагу и Јадовно на Велебиту, извршиле масовну ликвидацију преосталих логораша, поубијавши више од 2.000 људи.
Јадовно (Фото:jadovno.com) -
Јадовно (Фото:jadovno.com)

На Пагу је убијена најмање 791 жртва, међу којима је, како су касније Италијани евидентирали, било 407 мушкараца, 293 жене и 91 дијете, док је на Велебиту побијено око 1.500 људи, саопштено је из Удружења Јадовно 1941.

Предсједник овог удружења Душан Басташић навео је да су италијанске окупационе власти, згрожене монструозношћу злочина и бројем побијених затвореника, преузеле од НДХ цивилну и војну власт на том подручју и наредиле затварање логора.

Додатни разлог за забринутост Италијана био је масовни устанак Срба у Лици против усташке тираније.

- Желећи да униште трагове злочина и побију остатак затвореника у кратком року, усташки наредбодавци су мотивисали џелате са додатних 100 куна по сату клања. Ноћ уочи католичког празника Велике Госпе, злочинци су у ували Слана на острву Пагу поклали преостале затворенике, мушкарце жене и дјецу - подсјетио Басташић.

Он је навео да су усташки злочинци сутрадан ујутро, 15. августа, довршили крвави пир, након чега су се, пијани и крвавих униформи, прикључили процесији која се кретала улицама Пага и завршила у католичкој цркви у центру града.

Басташић је рекао и да су италијански војни санитарци на мјесту злочина на Пагу, почетком септембра 1941. године, ексхумирали и спалили 791, како су забиљежили, свјеже закопаних лешева, а њихов пепео је закопан у пашком камењару.

Експедиција удружења Јадовно 1941 пронашла је у октобру 2017. године и то мјесто.

- Готово у исто вријеме, усташе су у логору Јадовно, на Велебиту, митраљезима стријељале око 1.500 преосталих затвореника и затрпале их у јаме ископане у самом логору - подсјетио је Басташић.

Данас на острву Паг, на мјесту некадашњег логора, нема споменика који би подсјећао на стравичну судбину најмање 8.020 људи, недужних жртава - Срба и Јевреја, побијених у љето 1941. године.

Спомен-плоча у ували Слана, обновљена 2010. године, разбијена је након неколико дана, а исту судбину доживјела је 19 дана након поновног постављања 29. јула 2013. године. Потомци жртава су 2015. године на мјесту изнад некадашњег логора Слана поставили и освештали Часни крст.

На мјесту логора Јадовно у протеклом рату порушено је спомен–обиљежје, а тијела жртава и даље леже неексхумирана. Потомци жртава су 2012. године на мјесту некадашњег логора Јадовно поставили и освештали Часни крст.

- 78 година касније, готово нико се неће сјетити кланице која се догодила 15. августа 1941. године на Велебиту и на Пагу. А требало би, ради наших предака, нашег достојанства и наших потомака. Међу многобројним потомцима жртава, успомену на њих чува тек неколико њих - навео је Басташић.