latinica  ћирилица
14/08/2019 |  17:50 | Аутор: СРНА

Пријава против организатора концерта у Херцег Новом

Министарство културе Црне Горе саопштило је да ће поднијети кривичну пријаву против организатора концерта у Херцег Новом који је одржан у оквиру програма "Трг од ћирилице".
Херцег Нови: "За наше Косово и Метохију" (Фото: Спутњик/Владимир Павићевић) -
Херцег Нови: "За наше Косово и Метохију" (Фото: Спутњик/Владимир Павићевић)

Из Министарства поручују да смотре културе не смију бити изговор за организацију "националистичких скупова, а посебно када се, као у случају Херцег Новог, њима негира црногорски идентитет".

У вези са концертом у оквиру програма "Трг од ћирилице", који је одржан у понедјељак, 12. августа, у Херцег Новом, из црногорског Министарства кулутре наводе да је "цјелокупан аудиторијум био у прилици да види на који се начин крши читав скуп законских одредаба, и то на манифестацији јавног карактера".

- Истицање симбола других држава, скрнављење званичне химне Црне Горе уз, у таквим приликама, готово незаобилазне политичке и националистичке поруке, само су неки од елемената због којих ће Министарство културе против организатора концерта поднијети пријаву пред надлежним органима - додаје се у саопштењу.

Из црногорског Министарства културе наводе да постоји много бољих начина за промоцију домаћег, регионалног и ширег музичког стваралаштва током сезоне, указујући на остале фестивале на црногорском приморју.

- У том духу, уједно, поздрављамо и одлуку општине Будва да, након оштрих реакција црногорске јавности, одступи од идеје организације концерта трубача из Гуче у том граду - додају из Министарства.

У саопштењу се истиче да Министарство културе и држава Црна Гора "неће ћутати на `програме` налик прексиноћњем".

- Од сада, свако коме концепт `манифестација културе` буде параван за националистичке поруке и кршење закона, одговараће на начин како је то регулисано прописима ове државе - поручују из Министарства културе Црне Горе.

Из Министарства изражавају жаљење због тога што је Херцег Нови био домаћин овог програма, уз напомену да је недавно на истом мјесту одржан фестивал сасвим другачијег типа, који у много љепшем свјетлу промовише и тај град и Црну Гору.

Хуманитарни концерт "За наше Косово и Метохију" одржан је 12. августа на Канли кули у Херцег Новом, у организацији Фондације "Делије" а поводом 800 година самосталности Српске православне цркве и 630 година Косовске битке.

У богатом програму наступили су Ивана Жигон и Косовски божури, група "357" и Трубачки оркестар Марка Глигоријевића, уз специјалне госте вечери - Владу Георгиева и Даницу Црногорчевић.

Концерт је одржан у оквиру манифестације "Трг од ћирилице" коју је организовала црквена општина Херцег Нови - Митрополије црногорско-приморске.