latinica  ћирилица
14/08/2019 |  18:01 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Људски фактор узрок пожара у РАОП-у

Узрок пожара у бившој фабрици Енергоинвест у Источном Сарајеву је људски фактор, потврђено је из полиције. Зеничко предузеће Толе компани не бјежи од одговорности. Надокнадиће штету, али су у пословодству изненађени политизацијом несрећног случаја. Из СДС-а и даље тврде да је ријеч о криминалу. Из СНСД-а поручују да је штета у РАОП-у учињена у вријеме СДС-ове владавине.

Под надзором надлежног тужиоца и у присуству вјештака противпожарне заштите 12. августа извршен је увиђај и утврђено тачно мјесто пожаришта. Вјештак се изјаснио да је узрок пожара људски фактор, а надлежни тужилац догађај оквалификовао као кривично дјело паљевина.

У зеничкој фирми Толе компани истичу да не бјеже од одговорности, јер су њихови радницу у вријеме избијања пожара радили у хали. Незадовољни су, међутим, како је у појединим медијима интерпретирана изјава директора компаније.

- Не знам зашто поједини медији, ја морам то рећи, нарочито из Бијељине, потенцирају да је тај несретан случај подметнут и да је то намјерно урађено. Морам споменути и /Мирка/ Шаровића, јер сам јутрос прочитао на неком бјељинском порталу, како смо ми фирма у којој је завршило 100-тине шлепера жељеза, која је позната органима гоњења. Током 10 година постојања, нисмо никад имали кривичну пријаву - каже Даријан Милеуснић, директор Тола компани.

Но, атаци на углед зеничке фирме, али и Електроинжењеринга не јењава. Мада уопште није тајна да покушај Електроинжењеринга да ревитализује производњу трансформатора у РАОП-у није успио.

Јасно је и да је куповином непокретне имовине 2013. за 7,2 милиона КМ Електроинжењеринг постао неприкосновени власник имовине. Није скривена ни намјера да некадашње производне хале намјеравају претворити у пословну, а не како из СДС-а тврде, грађевинску зону. Но, из ове странке неаргументоване оптужбе и даље пљуште.

- Наше сумње остају да је подметнут пожар у овом предузећу. Пожар је најбоље показао катастрофалне размјере крађе и уништавања РАОП-а. Тај пожар открива шта се заиста дешава у РАОП-у, као што је пожар у ИНЦЕЛ-у показао присуство пиралена - сматра Давор Шешић, посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске.

Штета и криминал у РАОП-у почињене су, али још за вријеме апсолутне владавине СДС-а, поручују из СНСД-а.

- Желим да кажем да је СДС политичка структура која има најмање права да о томе говори, поготово Шаровић. Сваки пут када он прича о привреди града Источно Сарајево људи евоцирају успомене на његово дјеловање. Морам да кажем да су многи од тих случајева завршили на судовима неразјашњених организованих пљачки, којих је било у том периоду - истиче Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба СНСД у Представничком дому ПС БиХ.

Против Шаровића, али и других који су током и након пожара износили неистине, из управе Електроинжењеринг најављивали су кривичне пријаве. Пословна зграда није горјела, дакле нити један документ, већ искључиво половина крова и зидови једне од производних хала. И пословне документе, ради утврђивања евентуалних незаконитости у пословању, како су навели у саопштењу, управа Електроинжењеринга ставља на располагање.