latinica  ћирилица
14/08/2019 |  18:16 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Афера "Рекет" потреса Сјеверну Македонију

Афера "Рекет", којом је откривено да је шоумен Бојан Јовановски, познатији као Боки 13, заједно са тужитељком Специјалог тужилаштва, рекетирао и уцјењивао познате бизнисмене, до темеља потреса Сјеверну Македонију, упозорава предсједник Стево Пендаровски. Тужитељка, коју сматрају штићеницом премијера Зорана Заева, поднијела је оставку. Опозиција тражи да то учини и Заев.

Снимци прислушкивања срушили су Груевског. Сада се исто дешава и Заеву. С тим што је сад на сцени и "рекет". Истрага тек треба да покаже ко је све умијешан поред Јанице Катеве. Помиње се и савјетник премијера Зоран Башановић. Заев одбија да да оставку, али да му није свеједно, показује псовка.

- Свакако нећу дозволити да неколико криминалаца, један сујетан новинар, и да извини ЛГБТ заједница, један педер - свргну ову владу. Борићемо се до краја. Сви који су укључени сигурно ће сносити одговорност - рекао је Заев.

Припадник ЛГБТ заједнице, за Заева раније није био то што каже, и то показују бројне заједничке фотографије. Да ли Заев штити некога, знаћемо ако истрага и даље буде стагнирала, кажу аналитичари.

Аналитичар Митко Арнаудов каже да је потребно брзо све истражити.

Предсједник Стево Пендаровски изјавио је да партијска припадност никог не ставља изнад закона и додаје да је невјероватно да су надлежни органи по откривању афере отишли на одмор, као да није ријеч о афери која потреса темеље најважнијих институција. Занимљиву изјаву дао је и предсједник Србије Александар Вучић, који каже да је упозоравао Заева.

- Биће ту још много изненађења. Рекао сам Заев и драго је ми што ти људи више нису у Србији - навео је Вучић.

Због којих је људи Вучићу драго што нису у Србији, нико не зна. Тужитељка Јанева је након рушења Груевског постављена заједно са Ленчетом Ристоску и Фатимом Фетаи на чело новог тужилаштва за истраживање афере "Прислушкивање", а трио је прозван "Чарлијеви анђели". Заев је разочаран понашањем овог "анђела", који је дао оставку и отишао на годишњи одмор.

- За мене је то идиотски наступ. Очекујем да истрага покаже доказе за све, укључујући Катицу Јаневу и Зорана Заева. Само тако ће се показати, и то је једини начин да покажемо да постоји владавина закона - каже Заев.

Аферу "Рекет", открио је италијански новинар Ларис Гајсер који је објавио снимак Бокија 13, како узима мито од 1,5 милиона евра, за пуштање из кућног притвора македонског бизнисмена Јордана Камчева, а затим аудио-снимак, у којем се види да је умијешана тужитељка. Од тада су се јавили и бројни други, који тврде да су уцјењивани.