latinica  ћирилица
14/08/2019 |  19:02 ⇒ 15/08/2019 | 09:11 | Аутор: РТРС

Кошарац: СНСД неће дозволити прекрајање изборне воље грађана (ВИДЕО)

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац рекао је у нашем Дневнику плус да ова странка неће дозволити прекрајање воље грађана Републике Српске и да ће изборни побједници формирати Савјет министара.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Ми нисмо претјерано оптерећени структуром власти на заједничком нивоу. Оптерећени смо искључиво тиме да очувамо Републику Српску, да је јачамо на сваком могућем плану и кроз тај облик СНСД и наши коалициони партнери, адекватно поступају и доносе адекватне политике. Нас искључиво интересује уставни капацитете Српске на заједничком нивоу и оно што је веома важно, је да не дозвољавамо да било ко прекраја вољу бирача грађана Српске - рекао је Кошарац.

Он је истакао да је на дјелу утицај дијела међународне заједнице која жели да минимизира вољу грађана Српске, коју подржавају поједини политичари.

- Имамо врло релаксираног /Бакира/ Изетбеговића који жели да то користи и имамо врло подобног /Мирка/ Шаровића, /Драгана/ Мектића и неке друге који очигледно желе да буду у функцији таквих политика и интереса - каже Кошарац.

Наглашава да је СНСД против прекрајања воље грађана који су на изборима јасно рекли шта мисле о политичарима, пруживши недвосмислену подршку лидеру ове странке Милораду Додику и његовим политикама.

- Видљиво је да то сада неко жели да помножи с нулом. У томе су Шаровић, Мектић, а потпуно је видљиво да су Бошњаци изабрали Комшића. Видљиво је да сада Шаровић трчи да буде избор Изетбеговића. Очигледно да он улази у ту матрицу да омогућава Бошњацима да бирају Србе на заједничком нивоу. Ми то нећемо дозволити. Србе на заједничком нивоу ће бирати грађани Републике Српске у складу са Уставом и законом. То је наша политика - истакао је он.

Кошарац је рекао да предсједник СДС-а дезинформише јавност причом о наводним капитулацијама.

- Шаровић о капитулацији може да прича само кад погледа себе у огледалу. Он је замјеник предсједавајућег Савјета министара. Савјет министара је донио Програм рада за 2019. гдје је јасно наглашено да је приоритетни спољно политички циљ НАТО интеграција. Зашто то не објасни јавности? А онда када ми из аспекта наших аката, које је усвојила НСРС у врло турбулентном времену, јасно кажемо да нисмо за НАТО интеграције, да не подржавамо чланство БиХ у НАТО, али јесмо за сарадњу са том алијансом, Шаровић иде са квалификацијама готово идентичним какве имају Америчка амбасада и неке друге политичке структуре и Жељко Комшић - наводи Кошарац.

Додаје да Шаровић наставља политику која негира ставове Српске, што је, како каже, радио и претходних година.

- Није поштовао ставове Народне скупштине Српске. На крају крајева, јавно је рекао у НСРС да ставови Парламента Српске за њега нису обавезујући - наводи Кошарац.

Кошарац сматра да је Савјет министара могао бити формиран одмах и да је много времена потрошено.

- Савјет министара се могао одмах конституисати и мислим да је требало ићи ка том рјешењу, одмах по преузимању мандата, односно избору Представничког дома. Мислим да је за то постојала политичка клима кад је у питању репрезентација која долази из Републике Српске и мислим да су ту ствари потпуно јасне. Кад је у питању политичка воља хрватских представника, такође. Видљиво је да је кочницу у конституисању власти у законском року чинила бошњачка структура и да је та структура условљавала, наводила неке непостојеће разлоге - каже он.

Истиче да је иза тих условљавања стајала спрега са дијелом међународне заједнице, те потреба бошњачких представника да у Савјету министара задрже подобне Срби који су своју политику водили у интересу Федерације или политичког Сарајева а не у интересу Српске, чију су представници.

- Ту прије свега мислим на СДС и ПДП - наглашава Кошарац.

Он сматра да би договор три доминантне политичке структуре које освоје највише гласова на изборима, требало да буде матрица дјеловања свих политичких субјеката.

- Ми смо ту потпуно јасни. Сматрамо да је то у складу са нашим базичним политичким опредјељењима. СНСД води одговорну политику, прије свега у интересу Републике Српске и њених грађана. Сматрамо да треба да користимо наш уставни капацитет на нивоу БиХ, да сразмјерно резултату и изборној вољи грађана Српске и нашег народа будемо таква делегација која ће базично чувати интересе Републике Српске, наравно уважавајући и ставове друга два конститутивна народа и њихових представника - каже Кошарац и додаје да је за СНСД и њене коалиционе партнере у Српској најважније очување Републике.

Кошарац истиче да је став Српске о НАТО јасан и да члан 3 Принципа за формирање власти показује да се од интеграционих процеса наводи само чланство у Европској унији, а не у НАТО.

- Истина за вољу, постоји потреба хрватске компоненте у БиХ да прате Хрватску, која је чланица НАТО, видљиво је да Бошњаци имају амбицију да БиХ постане чланица НАТО, и имамо наш став који је потпуно јасан - не желимо да будемо чланица НАТО. Веома је важно истаћи да се кроз примјену члана 3 чува интегритет институција Републике Српске, прије свега НСРС и докумената које она усваја, а подсјећам да је ту и Резолуција о војној неутралности - рекао је он.

Кошарац каже да је политика СНСД-а о НАТО интеграцијама јасна - нема одступања од оног што ради Србија.

- Ми не бјежимо од тога да кажемо да јесмо за сарадњу. Са НАТО сарађује и Србија и ми желимо тај правац да пратимо. У члану 3 се нигдје не спомиње Годишњи акциони план. Ми смо рекли да нећемо да дозволимо да се такав план доставља у Брисел. То је наша политика - јасан је он.

Када је ријеч о пожару у бившој фабрици Енергоинвест у Источном Сарајеву, Кошарац сматра да би требало препустити надлежним органима да утврде шта се десило и да се то не би требало користити у политичке сврхе.

- Мислим да би Шаровићу било много паметније да ћути о томе, јер сваки пут када он прича о привреди у Источном Сарајеву људи евоцирају успомене на његово дјеловање. Морам да кажем да су многи од тих случајева завршили на суду због организованих пљачки које су биле у том периоду - рекао је Кошарац.

Додао је да скретање пажње лажним информацијама о пожару служи једино појединцима попут Шаровића.

- Овакве лажи којима се користи Шаровић и екипа око њега довољно говори о томе да желе да скрену пажњу на себе. Ја мислим да их треба игнорисати, на крају и грађани су игнорисали њихове политике. Уосталом, у његовом родном мјесту и у мјесту гдје он живи, на власти је СНСД, што довољно говори о кредибилности њега који се појављује као, рекао бих, политичар неког новог лица. Грађани то нису заборавили и према томе, мислим да он нема право да о томе прича - поручио је Кошарац.