latinica  ћирилица
14/08/2019 |  19:14 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Упркос упозорењима, настављена запошљавања у институцијама БиХ

Упркос упозорењима ревизора и у августу су настављена запошљавања у институцијама БиХ. Ангажовано је 10 нових државних службеника, а само у изборној години и послије избора, запослено је енормних 180 службеника, стручних и виших сарадника. Одлазећи министри и даље запошљавају чак и савјетнике.

Буџета нема! И сједница Савјета је све мање! Но, има зато службеника у министарствима! Њих је све више! Јер "деспоти" са Маријин двора не посустају! Отуђени од стварности и лишени кривичне и моралне одговорности, и сами чврсто уземљени на издашни бх. буџет и династијски увезани, на исти "гаражирају" пријатеље, кумове, па страначке послушнике, младе "лавове" који редовно "бриљирају" на конкрусу а одмах потом те "свезналице" аплицирају за дообуку, примјера ради, за рад на рачунару.

Изборна 2018. година. Истовремено, док је још ударни министарски "пук" "присвајао" нове фотеље, у дебелу хладовину распоређивао је и пулене. Савјетнике, а било их је 50, махом за шефове у новоформираним или постојећим одсјецима, страначке послушнике за сараднике, мање или више стручне! За годину - чак 115 новозапослених само у девет министарстава. И још покоја перјаница у генералном секретаријату Савјета.

Иновација Игора Црнатка са резервним листама више није изузетак, већ министарско незакиното правило којим се првопласирана "свезналица" прими на државне јасле. Који мјесец касније, без обавезног пробног рада и оцјењивања, интерним премјештајем се "свезналица" унаприједи, а на његово радно мјесто повуче другорангирани с резервне листе. И тако у круг.

- Иако је законом предвиђено да особе које су на пробном раду, морају бити годину дана на том радном мјесту, сматрамо да то није у складу са Законом и да се обезврјеђују одређени принципи при запошљавању и унутар саме јавне управе - каже Ален Чулан, пројекат менаџер.

Дешавало се то у Црнатковој дипломатији и 2017. године, када је на четири радна мјеста распоредио чак 11 "полетараца". У овој учинак "скромнији" - само пет. Но, зато је први бх. "летач" увео нову иновацију. Државне службенике је именовао за савјетнике на мјесец или два, док њихово радно мјесто не попуни са резервне листе. Па их потом, опет у службу враћао. У договору са директором Едином Дилберовићем, вршио екстерне премјештаје из Дирекције за европске интеграције - баш као да су бх. институције њихово приватно власништво. И због свега је "иноватор" Црнадак и Министарство којим управља или злоуправља, зарадио ревизорско мишљење с резервом.

Но, феномен "резервних листи" кориштен је и у министарствима цивилних послова, финансија, правде, људских права и избјеглица. У посљедњем је Семиха Боровац чак три своја савјетника, а на крају и шефицу кабинета Нину Мишковић, распоредила на функције помоћника министра или шефа одсјека. И прије него су конкурси били расписани, у Министарству се знало да ће баш они "бриљирати".

Но, Мишковићева донедавно Бошњакиња а од скора Српкиња, након само два мјесеца, наштиманим интерним огласом, постала је секретар Министарства. И поново јој је функција била унапријед орочена.

Незаконитости у запошљавању, сумњивих унапријеђења, мешетарења са радним мјестима у бх. министарствима је напретек. Ревизори су их регистровали, препоруке као и претходних година исписали, публиковали и у ладице смјестили.

Грађани су огорчени, кажу да их све треба истјерати. Но, елита се у БиХ не "изгони", већ се нова прави у страначким филијалама на терену. Битно је само да постоје заинтересовани и да су блиски са министрима - ударницима, који су ударнички започето у изборној години, наставили и у постизборном периоду.

Конкруси су се смјењивали. Страначке перјанице бриљирале. 88 их је новозапослених од октобра. Или просјечно девет по министарству. И опет предњаче исти - Министарство иностраних послова и одбране.

Знао је и даље зна први бх. дипломата, што су ревизори и констатовали, и да тек примљене распути на жељене им локације по ДКП мрежи и бјелосвјетским дестинацијама. А како другачије него као "свезналице" на испомоћ, мада испомоћ није тражена. Или бар ревизорима није презентована. На све ове незаконитости у Агенцији за државну службу спремни тек да кажу како нису "монитори" конкурсних процедура, већ пуки извршиоци.

- Нисмо овлаштени да не распишемо радно мјесто, али скрећемо пажњу институцијама да су обавезне да се уклопе у табеле буџета и да прибаве сагласности Савјета министара када су оне неопходне. Ми нисмо задужени да пратимо да ли прибављају такве сагласности - наводи Невен Акшамија, директор Агенције за државну службу БиХ.

Прибављање сагласности у накарадном систему значи да министри у својим кабинетима испишу захтјеве за нова запошљавања и измјене правилника о систематизацији, а онда их у сали за сједнице исти ти министри и изгласају. Но појединим "ударницима" и то је било тешко, па су ревизори и те неправилности констатовали, између осталих у МИП-у или Министарству цивилних послова. Други су пак ту формалност испуњавали, па су бх. министри на само једној сједници почетком предизборног септембра, промијенили чак 18 правилника за исто толико министарстава, агенција, Секретаријата.

Проналазили су негдје слободних фотеља и у јулу. И у њих смјестили још десет "експерата". По једног у Министарствима иностраних и цивилних послова, безбједности, спољне трговине и два у Министарство правде. И наравно, у јаловој декларативној борби против растрошности, одлуку о привременом финансирању прилагодили нарастајућем конгломерату! Јер конкурси се и даље смјењују!