latinica  ћирилица
15/08/2019 |  08:45 ⇒ 10:24 | Аутор: СРНА

Сјенке рецесије над водећим свјетским економијама

У Њемачкој, Великој Британији, Италији и Мексику већ други квартал забиљежен је мањи привредни раст, а лошији су подаци и за кинеску привреду што је довело до тога да инвеститори потраже безбједно уточиште у обвезницама или злату, преноси РТС.
Економија, новац - Фото: илустрација
Економија, новацФото: илустрација

У Пекингу сматрају да су амерички протекционизам и једнострано понашање Вашингтона криви за лоше стање.

- Волио бих да се САД врате за преговарачки сто. Ако постоје нека крупна неријешена питања између Америке и Кине, двије највеће привреде на свијету, морамо да их рјешавамо кроз преговоре, а не једностраним мјерама. То није фер и није у складу са међународном праксом - истиче Веј Бенхуа са Института за финансијске студије у Чонгјингу.

Џанг Суехун из Истраживачког бироа Народне банке Кине навео је да је од прошле године амерички трговински протекционизам у порасту што је довело до велике нестабилности на глобалним финансијским тржиштима и утицало на глобални економски опоравак.

- Америчке мјере трговинског протекционизма су повећале забринутост да би и Америка могла бити на удару рецесије - каже Џенг Суехун.

Све европске берзе су забиљежиле пад вриједности акција, а у САД су три главне берзе рад завршиле са мањком од три одсто. И индекси акција на азијским берзама су такође у паду. Кретања на тржиштима акција указују на могућу рецесију у главним свјетским привредама.

У земљама Западне Европе наду у опоравак смањује успорени раст привреде у Њемачкој.

Истовремено, Међународни монетарни фонд смањио је прогнозу раста свјетске привреде на најнижу стопу у последњих 10 година.