latinica  ћирилица
15/08/2019 |  10:15 | Аутор: СРНА

Бећковић: Ни Харадинај не брани Србима да истичу заставе и пјевају своје пјесме

Академик Матија Бећковић изјавио је поводом најаве Министарства културе Црне Горе да ће покренути судске поступке због концерта "За наше Косово и Метохију" у Херцег Новом, да се нада да за тај скандал неће чути Рамуш Харадинај који Србима не брани да истичу своје заставе и пјевају своје пјесме.
Матија Бећковић - Фото: РТРС
Матија БећковићФото: РТРС

- Уосталом, он ми није забранио да уђем на Космет, а надам се да, ако ми Црногорци не дају да одем у Веље Дубоко, да ће ме Харадинај пустити у Плав или Гусиње - рекао је Бећковић за Вечерње новости.

Он је упитао због чега је оне који најављују кривичне пријаве брига шта Срби пјевају, када тај језик не разумију. "Сем ако није истина да су они сви Срби, а `пише се` само тридесет одсто", рекао је Бећковић.

Протојереј-ставрофор Радомир Никчевић из Херцег Новог, који је главни организатор манифестације "Трг од ћирилице", каже да ће на кривичну пријаву која ће против њега бити поднесена - бити поносан.

- Ми смо на овом догађају изразили љубав према Косову у жељу да помогнемо - рекао је протојереј Никчевић.

Он је нагласио да концерт ни на који начин није био увреда за Црну Гору и њене симболе.

- Не дај Боже да смо увриједили Црну Гору. Штавише, ми смо афирмисали њене изворне вриједности. Да ли смо тиме можда увриједили власт, о томе нисмо мислили - рекао је Никчевић и поручио да власт обрати пажњу на друге народе у Црној Гори и истицање њихових државних симбола који никада нису припадали традицији Црне Горе.

Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић је јавно упитао предсједника Црне Горе Милу Ђукановића од кога и чега, наводно, штити Црну Гору, а учесницима концерта поручио да не страхују због пријетње "ћерањем".

Музичар и учесник концерта Владо Георгиев сматра да писати и најављивати кривичне пријаве организаторима хуманитарног догађаја због српских застава значи поруку да Срби нису добродошли.

- Опутужују Србе за своје порекло и лозу. Никада нисам чуо да се неко побунио када се на фештама у Боки развија хрватска застава. Мени то никада није засметало - рекао је Георгиев.

Према његовим ријечима, ко год да је пјесму "Тамо далеко" повезао са мржњом, треба прво да пропадне у земљу од стида, а одмах затим да потражи озбиљну љекарску помоћ.

- Ја сам рођени Новљанин и Црну Гору волим као једно од два ока у мојој глави. Господо, сем да нешто радите за шта вас народ плаћа, престаните да вређате. Зауставите се кад осјетите да ће имало мржње изаћи из вас - поручио је Георгиев.

Хуманитарни концерт "За наше Косово и Метохију" одржан је 12. августа на Канли кули у Херцег Новом у организацији Фондације "Делије", а поводом 800 година самосталности Српске православне цркве и 630 година од Косовске битке.

Министарство културе Црне Горе најавило је кривичну пријаву против организатора хуманитарног концерта на којем је Владо Георгиев пјевао пјесму "Тамо далеко.

Пријава је поднесена због, како се наводи, кршења низа законских одредаба, истицања симбола других држава, скрнављења државне химне и политичких и националистичких порука.