latinica  ћирилица
15/08/2019 |  11:09 | Аутор: СРНА

Линта: Употреба усташког поздрава је злочин из мржње, а не прекршај

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта изјавио је да употреба усташког поздрава "За дом спремни" није и не може да буде прекршај већ кривично дјело злочин из мржње који је мотивисан, прије свега, мржњом према Србима и свему што је српско.
Миодраг Линта - Фото: РТРС
Миодраг ЛинтаФото: РТРС

Линта је оцијенио лицемјерном правоснажну пресуду Високог прекршајног суда у Загребу који је новчано казнио пјевача Марија Роса јер је на концерту 2015. године отпјевао пјесму Марка Перковића Томпсона "Бојна Чавоглаве", која почиње усташким поздравом "За дом спремни", али не и самог Томпсона.

Он је навео да је Росо осуђен на смјешну новчану казну од око 140 евра, док Високи прекршајни суд није донио пресуду против Томпсона, једног од главних промотера усташтва, који скоро три деценије шири бијесну мржњу према Србима, саопштено је из Савеза Срба из региона, чији је Линта предсједник.

- Јасно је да наведена пресуда неће нимало допринијети да хрватски народ започне процес суочавања са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу - нагласио је Линта.

Наводећи да у члану 325 Кривичног закона Хрватске пише да ће казном затвора до три године бити кажњен свако ко распирује мржњу и подстиче на насиље, Линта је нагласио да у Хрватској тако нико није кажњен.

Према његовим ријечима, скандалозна је чињеница да се у Хрватској истицање нацистичких и усташких симбола и узвикивање усташког поздрава "За дом спремни" и даље третира као прекршај у чак четири закона, а не као кривично дјело.

- У питању су Закон о прекршајима против јавног реда и мира, Закон о јавном окупљању, Закон о сузбијању дискриминације и Закон о спречавању нереда на спортским такмичењима - подсјетио је Линта.