latinica  ћирилица
15/08/2019 |  12:58 | Аутор: СРНА

Хвар: Власник и капетан брода у притвору

Власнику и капетану брода, на којем је због тровања угљен-моноксидом једна особа преминула, а двоје дјеце животно угрожено, одређен је притвор због сумње да су починили тешко кривично дјело против опште безбједности.

Они су ухапшени јуче јер су уградили агрегат у радионици брода због чега је дошло до истицања отровних гасова у простор потпалубља брода, односно путничких кабина, што је довело до тровања путника из Италије.

У хварску луку у уторак, 13. августа, упловио је брод на којем је пронађен мртав мушкарац, док је пет особа због тешког здравственог стања хитно превезено у сплитску болницу, преноси портал Индекс.

- Дјевојчица и дјечак су и даље животно угрожени с вишеорганским затајењем, још су на респиратору и интензивно лијечење се наставља. Према пристиглим налазима имају повишен ниво карбоксихемоглобина што може бити посљедица удисања угљен-моноксида - рекла је шеф Завода за интензивну педијатрију Клиничког болничког центра у Сплиту Бранка Полић.

Здравствено стање мајке двоје дјеце је стабилно и више није животно угрожена, а преостало двоје пацијената се осјећа добро и за неколико дана могли би отпутовати у Италију.

Пријатељ настрадалог Бруно Манкузо, који је такође био на броду, рекао је да су путници пронађени без свијести.

- Око десет часова, још нису видјели никога од нас па су отворили врата наших соба и шокирали се. Нашли су нас потпуно несвјесне, у дубоком сну. Еугенија су пронашли у купаоници, наопачке у кади. Изгледа да је у току ноћи покушао устати и ударио је главом од каду и остао лежати у њој мртав - рекао је Манкузо за ХРТ.

Помоћ љекара су затражила и два полицијска службеника из екипе која је обављала увиђај на броду, а након прегледа су пуштени кући.