latinica  ћирилица
15/08/2019 |  12:59 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Наложен одстрел дивљих свиња због афричке куге

Министарство пољопривреде Републике Српске донијело је јасне акте којима је прописан активан одстрел дивљих свиња у свим ловиштама, а посебно у ловиштима која граниче са Републиком Србијом.

У саопштењу Министарства наводи се да су Акти донесени с обзиром на појаву афричке куге свиња у Републици Србији, као и на појаву штета на пољопривредним усјевима које причињавају дивље свиње у Републици Српској.

Истовремено, од одстријељених дивљих свиња узимаће се узорци који ће у сарадњи са Ветеринарским институтом Др Васо Бутозан бити испитивани на појаву афричке куге свиња, наводи се у саопштењу.

Такође, с циљем спречавања штета које причињава медвјед широм ловишта Српске Министарство пољопривреде је свим ловиштима издало обавјештење да се, без обзира на вријеме ловостаја може извршити ванредни одстрел медвједа уколико представља непосредну опасност по живот и здравље људи, или имовину, односно уколико причињава штету.

Министарство пољопривреде наводи да се одстрел, као и мјере гајења, заштите и коришћења ове врсте дивљачи спроводе искључиво у складу са законским прописима и планским документима у ловишту.