latinica  ћирилица
15/08/2019 |  13:37 | Аутор: СРНА

Стефановић: МУП наставља активности на спречавању пријема Косова у Интерпол

Министарство унутрашњих послова Србије наставља активности које треба да спријече такозвано Косово да постане дио Интерпола, рекао је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.
Небојша Стефановић (фото: Град Бијељина) -
Небојша Стефановић (фото: Град Бијељина)

Стефановић је рекао да МУП, у сарадњи са другим државним органима Србије, још од претходне сједнице Генералне скупштине Интерпола у Дубаију, води кампању и разговара и са представницима земаља које су тада гласале за пријем такозваног Косова, али и са државама које су биле уздржане или против.

- У разговору са свима указујемо на чињенице и околности које би могле да доведу до нарушавања полицијског интегритета Интерпола уколико би такозвано Косово постало дио ове полицијске организације. Истичемо политичке и правне, као и полицијске разлоге који би били прекршени уколико би се направила оваква врста преседана - истакао је Стефановић.

Према његовим ријечима, осим политизације Интерпола, постоји и велика забринутост због јачања криминала на подручју Косова и Метохије и "могуће доступности базе података Интерпола криминалцима и људима у чије руке, попут терориста, ти подаци никада не би смјели да дођу".

Он је рекао да Србија хоће да покаже да поштује свој територијални интегритет, те Резолуцију 1244 и друге норме УН које примјењује Интерпол, јавио је Танјуг.

- Наш задатак и посао је да заједно са свим земљама свијета поштујемо закон, интегритет Интерпола, као и да не дозволимо политизацију ове полицијске организације. На тај начин штитимо слободу и безбједност грађана Србије, али и других држава свијета - навео је Стефановић.