latinica  ћирилица
15/08/2019 |  13:51 | Аутор: СРНА

Уплаћено пола милиона КМ доприноса за 916 радника који су остали без посла

На основу одлуке Владе Републике Српске, извршена је уплата 534.769 КМ из Програма социјалног збрињавања радника, саопштено је из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

Ријеч је у уплати на име доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и осигурање од незапослености за 916 радника из 34 предузећа који су процесом стечаја и ликвидације предузећа остала без запослења, или са том уплатом стичу услове за остваривање права на старосну пензију.

Радници за које је извршена уплата средстава могу одмах да поднесу захтјев за остваривање права на старосну пензију у надлежној пословници Фонда ПИО Републике Српске.

У саопштењу се наводи да је од укупне суме Фонду ПИО распоређено 441.986 КМ, од чега је 177.660 КМ намијењено за дјелимичну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за раднике предузећа Индустрија конфекције "Новотекс" из Требиња и једног радника Фабрике за производњу жице АД из Новог Горажда.

Преосталих 264.325 КМ намијељено је за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 35 радника из 28 предузећа који са уплатом тих средстава стичу услове за старосну пензију, по пријави на Јавни позив Фонда ПИО Републике Српске који је отворен до краја године.