latinica  ћирилица
15/08/2019 |  14:47 ⇒ 17:34 | Аутор: СРНА

Градишка: Гради се градска чесма повећена Диани Будисављевић

У спомен-парку у Градишки у току је изградња градске чесме посвећене аустријској хуманитарки Диани Будисављевић, која је из логора Независне Државе Хрватске спасила више од 10.000 дјеце из поткозарског краја.

Директор Завичајног музеја Бојан Вујиновић рекао је да је укупна вриједност пројекта око 20.000 КМ, а до сада је обезбијеђена половина потребних средстава.

Вујиновић је навео да ће бронзани медаљон са ликом Диане Будисављевић, који ће бити постављен на градској чесми, радити градишки вајар Младен Стајчић.

Он је навео да у финансирању пројекта учествују Градска управа и градоначелник Градишке, те да се изградња градске чесме финансира и донаторским средставима која су прикупљена од продаје слика са овогодишњег "Атељеа на отвореном доктор Борислав Шокчевић" у износу око 4.500 КМ.

Вујинић је навео да су радови на изградњу градске чесме почели прије петнаестак дана, те да завршетак очекују до краја септембра, када би градска чесма требало да буде свечано отворена у оквиру манифестације "Градишка јесен 2019".

Пројекат изградње градске чесме реализује Завичајни музеј Градишка, а међу иницијаторима њене изградње су и чланице Актива жена градишког СНСД-а.

Предсједник тог актива Ранка Перић Ромић рекла да су се са идејом за изградњу градске чесме овом активу обратили грађани и родитељи који градишким парком свакодневно шетају са својом дјецом.

- Обратили смо се Градској управи и градоначелнику Зорану Аџићу, а испоставило се да је Завичајни музеј планирао да покрене ту иницијативу, па смо одлучили да заједно радимо на овом пројекту - истакла је Перићева, која је и посланик у Народној слупштини Републике Српске.

Она је нагласила да је мишљење свих било да градска чесма треба да буде симбол града, те да, с обзиром на то да се она гради у спомен-парку, треба да носи назив Диане Будисављевић, која је из логора спасила више од 10.000 дјеце са подручја Градишке и осталих поткозарских општина и градова.

- Градишка је добила сатус града и вријеме је да градимо градски идентитет, те да баштинимо наше културно-историјске вриједности - додала је Перићева.

Завичајни музеј Градишка припрема и пројекат изградње трга посвећеног градишкој породици Чубриловић, гдје ће бити постављена статуа Вељка Чубриловића, чија је израда у току.