latinica  ћирилица
15/08/2019 |  15:31 | Аутор: СРНА

Ердоган 29. августа у Србији на отварању ауто-пута Београд-Сарајево

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган доћи ће 29. августа посјету Србији гдје ће са предсједником Србије Александром Вучићем свечано озваничити почетак радова на изградњи ауто-пута Београд-Сарајево, јавља Тањуг.
Вучић - Ердоган - Фото: СРНА
Вучић - ЕрдоганФото: СРНА

Према незваничним информацијама, током Ердоганове посјете требало би да буде отворен и почетак радова на реконструкцији пута кроз Србију Нови Пазар-Тутин.

Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу дионица ауто-пута Београд-Сарајево између Владе Србије, "Путева Србије" и турске компаније "Ташјапи" потписан је у децембру прошле године.

Изградњом ауто-пута Београд-Сарајево Србија добија могућност да се повеже с европским "Коридором пет", који повезује Мађарску, Хрватску и БиХ, а БиХ са коридорима 10 и 11 унутар Србије, односно са ауто-путем Београд-Шид и саобраћајницом преко Пожеге.

Вучић и Ердоган су крајем јула у телефонском разговору констатовали напредак политичког дијалога, али и економске сарадње двије земље.

Ердоган је, како је тада саопштено, подржао политику мира и сарадње, којом Вучић промовише стабилност у региону, сагласан са српским предсједником да само тако може да се обезбиједи већи интерес инвеститора и економски раст.