latinica  ћирилица
15/08/2019 |  15:49 ⇒ 18:06 | Аутор: СРНА

Дачић: Да ли црногорске пјесме угрожавају српски идентитет?!

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Црна Гора најближа држава Србији, са којом жели братске и пријатељске односе, те запитао која је сврха тога што је црногорско Министарство културе најавило пријаве против организатора хуманитарног концерта у Херцег Новом.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Реагујући на саопштење црногорског Министарства у којем се наводи, између осталог, да је на том скупу у Херцег Новом негиран црногорски идентитет, Дачић је запитао да ли се угрожава српски идентитет када се у Србији пјевају црногорске пјесме.

- Да ли угрожава наш идентитет када су у нашим делегацијама људи црногорског порекла или када се на нашим весељима певају црногорске песме - навео је Дачић у изјави новинарима.

Министарство културе Црне Горе најавило је јуче да ће поднијети пријаве против организатора концерта у Херцег Новом у оквиру традиционалне манифестације "Трг од ћирилице".

- Истицање симбола других држава, скрнављење званичне химне Црне Горе уз, у таквим приликама, готово незаобилазне политичке и националистичке поруке, само су неки од елемената због којих ће Министарство културе против организатора концерта поднијети пријаву пред надлежним органима - додаје се у саопштењу црногорског Министарства.

Хуманитарни концерт "За наше Косово и Метохију" одржан је 12. августа на Канли кули у Херцег Новом, у организацији Фондације "Делије" а поводом 800 година самосталности Српске православне цркве и 630 година Косовске битке.

У богатом програму наступили су Ивана Жигон и Косовски божури, група "357" и Трубачки оркестар Марка Глигоријевића, уз специјалне госте вечери - Владу Георгиева и Даницу Црногорчевић.

Концерт је одржан у оквиру манифестације "Трг од ћирилице" коју је организовала црквена општина Херцег Нови - Митрополије црногорско-приморске.