latinica  ћирилица
15/08/2019 |  17:33 ⇒ 19:57 | Аутор: СРНА

ОБА: Диплома Мехмедагића уредно стечена

Диплома директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића уредно је стечена и издата, што је потврђено у више ранијих провјера током његове каријере у обавјештајном сектору, саопштено је данас из ове агенције.
ОБА БиХ - Фото: РТРС
ОБА БиХФото: РТРС

У саопштењу се оцјењује да рјешење којим Инспекторат Републике Српске тражи од бањалучког Универзитета за пословне студије поништавање дипломе директора ОБА представља нови напад на Агенцију.

- ОБА БиХ и Мехмедагић су већ дуже под константним ударима појединих правосудних и политичких центара моћи којима не одговара законит, професионалан и одговоран рад Агенције у борби против криминала и других штетних дјеловања по БиХ и њене грађане - наведено је у саопштењу.

Из ОБА тврде да је покушај да се преко Инспектората Републике Српске на овакав начин дискредитују Мехмедагић и ОБА само наставак тих удара, те да је "потпуно јасно ко и са којим циљем стоји иза њих".

У саопштењу се напомиње да правосудне институције и инспекције могу у складу са законом да врше провјере, али да "нико нема право да монтира било какве истраге којима би биле дискредитоване особе које се супротстављају организованом криминалу у БиХ".

Медији су данас објавили да је Инспекторат Републике Српске донио рјешење којим је ректору бањалучког Универзитета за пословне студије Радовану Клинцову наређено да поништи Мехмедагићеву диплому и да је у "Службеном гласнику Српске" прогласи ништавном.

Инспекторат Републике Српске донио је 5. августа рјешење о поништењу дипломе која је издата 21. септембра 2007. године.

Клинцов је најавио да ће се руководство установе, које је на колективном годишњем одмору, тим поводом огласити након 20. августа, истичући да им је у првом плану њихова установа и да их не интересује ничије име и презиме.

Почетком године Тужилаштво БиХ је покренуло истрагу о лажним дипломама и тада је затражило од свих безбједносних агенција да доставе дипломе о завршеном образовању.