latinica  ћирилица
15/08/2019 |  19:34 ⇒ 16/08/2019 | 07:40 | Аутор: РТРС

Јахорина има најдужи планински боб у региону

На Јахорини је од данас у функцији најдужи планински боб у региону. Нову љетњу атракцију крај вјештачког језера, званично су у рад пустили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и директор Олимијског центра "Јахорина Дејан Љевнаић. Јахорина би до краја ове године требало да буде проглашена "парком природе".

Зими на Јахорини, једина конкуренција је љето на Јахорини.

У планински боб дужине 2.500 метара уложено је више 1.800 000 евра. Управа Олимпијског центра поручује да је и овом инвестицијом повећана вриједност Јахорине, некретнина на планини, хотела и осталих смјештајних капацитета.

- Власници смјештаја на Јахорини на овај начин пуно су добили, а нису уложили ниједну марку. Зато велика захвалност држави Републици Српској. Овај пројекат може само да успије уз промоцију и подршку власника смјештајних капацитета на Јахорини - рекао је Дејан Љевнаић, директор Олимијског центра "Јахорина".

Љевнаић каже да је ово само почетак изградње љетњих садржаја на планини. Већ за сљедеће љето планирају изградњу "авантуристичког – парка." Сва улагања на Јахорини, у Олимпијском центру финансирали су властитим приходима.

- Имамо десет милиона КМ на рачуну властитих средстава - каже Недељко Елек, предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра "Јахорина".

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да је потребно усвојити Закон о Олимијском центру и Јахорину прогласити "парком природе".

Он је истакао да будући развој Олимпијског центра Јахорина подразумијева и доношење новог закона који ће регулисати управљање овом врхунском туристичком дестинацијом, њеним ресурсима и капацитетима.

Додик је истакао да ће, највјероватније, до краја ове године, посебном одлуком власти Републике Српске, простор Олимпијског центра Јахорина бити проглашен парком природе како би све природне љепоте биле законски заштићене.

На Јахорини се тренутно граде савремена гондола са кабинама за десет скијаша, три нове стазе, и нови ски-лифт на Пољицама.

Јахорина је заиста велико градилиште. Поред планинског боба, у овој години у планину се улаже више од 33 милиона КМ.