latinica  ћирилица
15/08/2019 |  20:30 | Аутор: СРНА

Начелница Дрвара позвала Хрвате да одустану од прославе

Начелница дрварске општине Душица Рунић позвала је Кантонални одбор ХДЗ-а у Ливну да одустане од најављене прославе наводног ослобађања Дрвара, истичући да је то узнемирило Дрварчане и остале Србе у Ливањском кантону.
Дрвар - Фото: РТРС
ДрварФото: РТРС

- Најављени догађаја никоме неће донијети добро, ни Србима старосједиоцима, нити Хрватима који су се након 1995. године доселили у Дрвар - рекла је Рунићева у изјави Срни.

Она је позвала све на мир и заједничко рјешавање егзистенцијаналних проблема, који су у Дрвару најизраженији.

- Ја мој народ разумијем, ми смо поднебље које је вјековима изложено ратовима и исељавањима. Стално смо напуштали своја огњишта, али смо се увијек враћали и бранили оно што је наше, а Дрвар је наш и увијек је био - поручила је Рунићева.

Она је поновила да су становници Дрвара узнемирени, те подсјетила да је у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату живот изгубио велики број Срба из Крајине.

- Мајке су изгубиле дјецу, сестре браћу, дјеца очеве. Ми Срби из овог дијела Крајине претрпјели смо много муке. Не желимо поново тако нешто - наглашава Рунићева.

Она истакла да је Дрвар одувијек био српски град.

- Завичај је један, Дрвар је наш завичај и заувијек ће бити, без обзира што други желе да присвоје оно што никада неће бити њихово - каже Рунићева.

Рунићева је захвалила српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику што је стао уз Србе у Ливањском кантону.

- Овом приликом апелујем на све Србе, гдје год били, да стану уз нас Србе у Крајини, јер вјековима је Крајина била српска земља - апеловала је Рунићева.

Ливањски медији објавили су да је на изборној скупштини Кантоналног одбора ХДЗ-а БиХ Ливно усвојена иницијатива за обиљежавање 24 године од "ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара", уз приједлог да обиљежавање буде уз војне почасти и у присуству високих званичника, а централна прослава најављена је за 13. септембар у Дрвару.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је раније Срни да намјеру ХДЗ-а Ливањског кантона да 13. септембра слави наводно особођење Дрвара сматра неприхватљивом и потпуно непотребном провокацијом, која може само нарушити међунационалне односе у том кантону, али и на укупном простору БиХ.

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ позвао је становнике Дрвара, Грахова, Гламоча и Петровца да 13. и 14. септембра обуставе саобраћај према Ливну и Бихаћу због покушаја ХДЗ-а Ливањског кантона да прославе такозвани дан окупације Дрвара и намјере Владе Унско-санског кантона да измјесте мигрантски центар у српско село Медено Поље.