latinica  ћирилица
15/08/2019 |  20:35 ⇒ 20:38 | Аутор: СРНА

Почело 11. "Лицидерско срце", фестивал и у Вишеграду

Традиционални Међународни дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце" вечерас је свечано отворен у Ужицу, а током манифестације ће до понедјељка, 19. августа, бити организован низ програма и у Вишеграду и на Златибору.
Лицидерско срце - Фото: РТРС
Лицидерско срцеФото: РТРС

Сваки народ својим играма и пјесмама исказује своје посебности, које се на оваквим сусретима обогаћују и чине још љепшим, рекао је директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић на свечном отварању у Ужицу. 

- Српска традиција има од области до области, од града до града, своје мање или веће посебности. Ова манифестација је врхунска прилика да се те наше посебности сложе и у сусрету са дјецом која су овдје донијела своје игре и дјелују као једна јединствена, и то са обје стране ријеке Дрине - рекао је Цицовић.

Истичући да га радује што се из године у годину "све претвара у једно велико коло радости у стваралаштву", Цицовић је позвао на фестивалско дружење у суботу, 17. августа, у Андрићграду, у Републици Српској.

Свечном отварању 11. "Лицидерског срца" претходило је отварање изложбе народних ношњи земаља учесница и свечани дефиле фоклорних друштава.

Отварању су присуствовали дипломатски представници појединих земаља из којих су стигли дјечји фолклорни ансамбли, као и градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

На овогодишњем фестивалу учествује око хиљаду дјеце и младих из Републике Српске, Србије, Индије, Грузије, Молдавије, Украјине, Њемачке, Чешке, Тајвана и Бјелорусије.

Овом фестивалу у суботу, 17. августа, у Андрићграду ће присуствовати министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, који ће заједно са учесницима и организаторима манифестације, стићи туристичким бродом кроз кањон Дрине.

Организатор фестивала је Удружење грађана Ера, а суорганизатори су Град Ужице, ТО Златибор и Представништво Републике Српске у Србији, чијим се залагањем та манифестација годинама одржава и у Андрићграду и Вишеграду.

Својеврсна атракција манифестације је фестивалска пловидба бродом од Перућца до Вишеграда.

До сада је на овом фестивалу, који је први пут организован 2009. године, учествовало 8.500 дјеце из 40 земаља Европе, Азије, те Сјеверне и Јужне Америке.

Покровитељ "Лицидерског срца" је предсједник Србије Александар Вучић.