latinica  ћирилица
15/08/2019 |  21:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Хвар: Дјеца отрована на броду имају промјене на мозгу

Дјечак (5) и дјевојчица (14) из Италије који су се отровали угљен-моноксидом на туристичком броду код Хвара имају одређене промјене на мозгу.
Једрењак на којем је преминуо италијански држављанин (Фото: Мирко Црнчевић) -
Једрењак на којем је преминуо италијански држављанин (Фото: Мирко Црнчевић)

Због резултата снимка магнетном резонанцом они се и даље налазе у индукованој коми, јер љекари страхују од могућих неуролошких проблема које би могли да имају када дођу свијести, односно када више не буду седирани, преноси Слободна Далмација.

Како се наводи, у овом тренутку нико не може да зна о каквим се и колико озбиљним промјенама ради, а те промјене су настале као посљедица удисања угљен-моноксида.

- Они се налазе у индукованој коми и прикључени су на респиратор, како би њихов мозак требао што мање кисеоника, да би се што боље и што прије опоравио, односно како би били што мањи метаболички захтјеви мозга и да би се покушало са природним процесом оживљавања можданих ћелија - рекао је један неуролог из сплитске болнице.

Додаје се и да је највјероватније узрок тровања Италијана био угљен-моноксид - дјеца су стабилно, али и даље животно угрожена, а љекари кажу да им је сачувана функција бубрега, што не могу да кажу поуздано за остале органе.