latinica  ћирилица
15/08/2019 |  23:04 | Аутор: sputniknews.com

Роскосмос одлаже мисију на Марс због проблема са падобранима

Датум лансирања заједничке руско-европске мисије "Егзо Марс 2020" одложен је након хаварије током испитивања европског падобранског система у Шведској.
Земља и Марс (Фото: Flicr / Bluedharma / илустрација) -
Земља и Марс (Фото: Flicr / Bluedharma / илустрација)

- Почетак мисије "Егзо Марс 2020" планиран је као дио "астрономског прозора" 26. јула-13. августа 2020. и доласком на Марс у марту 2021 - наводи се у саопштењу на сајту Роскосмоса.

Раније је директор државне корпорације Роскосмос“Дмитриј Рогозин на свом налогу на Твитеру објавио почетак мисије на Марс 25. јула 2020. године.

Прошле недјеље саопштено је о неуспјелим тестовима падобранског система европске израде 5. августа у Шведској, а Европска свемирска агенција је то потврдила недјељу дана касније - поцијепала се тканина куполе падобрана. Планира се да се нове пробе изведу до краја 2019, као и сљедеће године.

Страни и руски медији такође су раније саопштили да, ако не буде могуће отклонити узрок квара падобрана, стручњаци неће моћи да изврше мисију на вријеме.

Ово није први неуспјех приликом тестирања падобранског система за "Егзо Марс 2020". У јуну је Европска свемирска агенција саопштила да су се приликом тестирања 28. маја оба главна падобрана нормално отворила, међутим, одмах по изласку из контејнера, на падобранима су примијећене раздеротине у тканини. ЕСА је планирала да доради падобрански систем.