latinica  ћирилица
16/08/2019 |  08:11 ⇒ 08:12 | Аутор: sputniknews.com

Трамп жели да купи Гренланд

Амерички предсједник Доналд Трамп разговарао је са својим помоћницима на тему да ли би САД требале да купе Гренланд који припада Данској, пише Волстрит Џурнал.

Према реијчима извора листа, "Трамп је питао савјетнике да ли могу САД да купе Гренланд, слушао са интересовањем, када су говорили о његовим богатим ресурсима и важности са тачке гледиште геополитике".

Један од извора је навео да је Трамп, вејроватно, говорио о томе у шали и да не разматра озбиљно ову могућност. Други саговорници листа су нагласили да је остало нејасно колико је био озбиљно амерички лидер.

Како се наводи у тексту, "неки од његових саветника су подржали идеју", они су саопштили да би тај корак могао да буде економски исплатив. Други званичници из окружења америчког лидера изразили су увереност да таква иницијатива никад не би могла да буде успешна. Према подацима листа, у вези са овим, Трампови саветници су разговарали, између осталог, и о томе може ли Вашингтон куповином Гренланда "проширити своје војно присуство на Арктику".

Како се наводи у материјалу, Трамп је 2018. године обратио пажњу своје околине на то да Данска има финансијске потешкоће због Гренланда. Амерички лидер је такође тада питао савјетнике да ли они сматрају да Вашингтон треба да покуша да купи ову територију.

Лист констатује да Трамп планира почетком наредног месеца да посјети Данску.