latinica  ћирилица
16/08/2019 |  08:33 ⇒ 08:34 | Аутор: Вечерње новости

Професор из Ниша пред тужилаштвом

Послије вишемјесечног рада полиције, једна од највећих академских афера у Нишу стигла је до тужилаштва.
Књига "Лечење ратних рана екстремитета" - Фото: Novosti.rs
Књига "Лечење ратних рана екстремитета"Фото: Novosti.rs

Професор Медицинског факултета Зоран Голубовић, коме се на терет ставља да је у научној монографији преузео цртеже и радове познатог нишког ортопеда Милорада Митковића, а није га навео као аутора, нити је поменуо публикацију из које их је преузео, у четвртак је на саслушању у Основном јавном тужилаштву негирао кривицу.

Иако се њему на терет ставља навођење на оверавање неистинитог садржаја, фалсификовање исправа и повреда моралних и интелектуалних права аутора, он тврди да је чист, као и да у његовој монографији "Лечење ратних рана екстремитета", коју је прошле године штампао и објавио, нема плагијата.

- У току су доказне радње, саслушани су осумњичени и оштећени - кажу у нишком тужилаштву.

У овој правосудној установи објашњено нам је да ће током поступка против др Зорана Голубовића бити изведени и сви неопходни докази, а спровешће се и судско вјештачење.

Претходно је Комитет за професионалну етику Универзитета у Нишу утврдио да је Голубовићева монографија плагијат, због чега му је изречена мера - јавна осуда, о чему су писале "Новости". Међутим, он је на рочишту у Нишу рекао и да одлуку Етичког одбора не прихвата, те да није плагијатор.

Етичко веће Универзитета утврдило је да је у Голубовићевој монографији противзаконито објављено 255 фотографија, и то све из књиге штампане пре 27 година. Додају и да нигдје нису наведени име аутора изума и патента.