X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
16/08/2019 |  08:40 | Извор: СРНА

Црногорски покрет поднио тужбу против Митрополије и Владе Георгиева

Удружење Црногорски покрет поднио је кривичну пријаву Врховном државном тужилаштву против Митрополије црногорско-приморске и пјевача Влада Георгиева због, како тврде, кривичних дјела против уставнога уређења и безбједности Црне Горе и изазивања националне, расне и вјерске мржње.
Херцег Нови: "За наше Косово и Метохију" (Фото: Спутњик/Владимир Павићевић) -
Херцег Нови: "За наше Косово и Метохију" (Фото: Спутњик/Владимир Павићевић)

На манифестацији "Трг од ћирилице" у Херцег Новом, током концерта "За наше Косово и Метохију", Георгиев је пјевао пјесме "Тамо далеко" и "Црна Гора и Србија то је једна фамилија". 

- На концерту су иступима говорника, подржаних организованим клерофашистичким дивљањем масе хулигана, вријеђани Црногорци и Црна Гора и призивана окупација земље. Извођене су пјесме "Тамо далеко" и "Црна Гора и Србија то је једна фамилија" које су особеном интерпретацијом Георгиева, мијењањем одређених ријечи, сугерисале да су дијелови Црне Горе - Србија и да је Црна Гора подређена Србији - саопштено је из Црногорског покрета.

Они тврде и да је Георгијев, изводећи пјесму "Тамо далеко" по Србији пјевао стихове "Тамо далеко, далеко крај мора, тамо је Херцег Нови, тамо је Србија". 

- Овај пут је пјевајући о Србији "крај мора" јасно асоцирао на ове стихове у којима се Херцег Нови смјешта у Србију - наводи се у саопштењу.

Хуманитарни концерт "За наше Косово и Метохију" одржан је 12. августа на Канли кули у Херцег Новом у организацији Фондације "Делије", а поводом 800 година самосталности Српске православне цркве и 630 година од Косовске битке.

Министарство културе Црне Горе најавило је да ће поднијети кривичну пријаву против организатора концерта у Херцег Новом који је одржан у оквиру програма "Трг од ћирилице".

Пријава је поднесена због, како се наводи, кршења низа законских одредаба, истицања симбола других држава, скрнављења државне химне и политичких и националистичких порука.

Реагујући на ове најаве, Његово високопреосвештенство митрополит црногорско- приморски Амфилохије оцијенио је да је ријеч о некултури министра културе Александра Богдановића који не поштује традиционалну Црну Гору и Петровиће, као и да то нису Црногорци, него Монтенегрини.