latinica  ћирилица
16/08/2019 |  09:09 ⇒ 10:18 | Аутор: Независне

У Вучјаку код Бихаћа 300 нових миграната за само неколико дана

Ситуација у прихватном центру за мигранте на локалитету Вучјак, код Бихаћа, све се више компликује и тренутно у том кампу борави око 800 особа, што је највећи број досад.
Мигранти у Вучјаку - Фото: nezavisne novine
Мигранти у ВучјакуФото: nezavisne novine

У Министарству унутрашњих послова УСК потврдили су да су само у протеклих неколико дана у овај центар довезли 300 нових миграната који су се затекли у градском подручју Бихаћа.

- Припадници полиције настављају реализацију закључака Оперативне групе за мигрантску кризу да се сви страни држављани који се затекну у градском подручју Бихаћа пребацују у прихватни центар на Вучјаку. С тим активностима наставићемо и у наредном периоду - истичу у МУП-у УСК.

Из организације Црвеног крижа Бихаћа указују да је ситуација постала неиздржива те још једном апеловали да им се помогне у бризи о мигрантима.

- Поновићу по ко зна који пут да смо препуштени сами себи, покушавамо да донацијама обезбиједимо довољно хране за мигранте. Шатори под којима бораве прокишњавају, а у овом тренутку нико не размишља о томе да ће ускоро јесен и да људи, када дођу кише и хладније вријеме, неће моћи боравити овдје - каже Селам Миџић, секретар ове хуманитарне организације.

Према његовим ријечима, у бризи о мигрантима на Вучјаку потпуно је изостала помоћ међународних организација, које су против тога да они буду смјештени и бораве на тој локацији.

Додаје да је једина помоћ стигла од градских власти, али да то није довољно како би се задовољиле све потребе.

- Не знам шта ће се дешавати даље, број миграната се повећава и доћи ћемо у ситуацију да нећемо моћи бринути о њима. Позивам све надлежне домаће и међународне институције да пронађу адекватну локацију за смјештај ових људи јер је свима јасно да на Вучјаку неће моћи још дуго остати - казао је Миџић.

Влада УСК је прије неколико дана предложила да се јединствени прихватни центар за све мигранте који се налазе у УСК формира на локалитету сточарске фарме у мјесту Медено Поље, код Босанског Петровца.

Међутим, ова иницијатива је наишла на оштро противљење представника локалних власти, а критике су стигле и од представника удружења која окупљају повратнике српске националности у Федерацији БиХ.

Истакнуто је да би реализација те идеје подстакла исељавање грађана српске националности с тих простора.