latinica  ћирилица
16/08/2019 |  09:17 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Новић: Бивши чланови Предсједништва знали да је Мехмедагићева диплома сумњива

Поједине амбасаде у БиХ знале су да директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић Осмица посједује сумњиву дилому и о томе су обавијестили бивше чланове Предсједништва БиХ, али ништа није предузето, рекао је делегат СНСД-а у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић.
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

Новић је нагласио да га овакве ствари у БиХ не изненађују и да има још људи на важним функцијама са сумњивим дипломама, додајући да то показује да морал не значи ништа, те да новац и страначка припадност значе све.

Он је данашњи Еуроблиц рекао да би и Мехмедагић требало што прије да се огласи и каже да ли су тачне ове оптужбе и како је дошао до дипломе. 

- Немамо разлога да не вјерујемо у инспекцију која је урадила контролу његове дипломе, ако ју је добио на сумњив начин. Треба га питати има ли морала да још буде на тој функцији ако је све ово тачно. Ректорат Универрзитета за пословне студије Бањалука мора предузети озбиљне мјере и да сви који су у томе учествовали буду кажњени. Свим професорима који су учествовали у фалсификовању дипломе треба одузети звање - рекао је Новић.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да није упознат са детаљима овог случаја, али да као надлежни министар даје подршку раду Просвјетне инспекције. 

- Подржавам рад Просвјетне инспекције без обзира на то ко је предмет контроле и без обзира о којем се имену и презимену ради. И раније сам наглашавао да је наш национални приоритет сређивање стања у високом образовању, што свакако укључује и дјеловање по питању нерегуларности у стицању диплома. Садашњи Закон о високом образовању не пружа довољан основ за обрачун са оваквим појавама, али будите убијеђени да ће нови закон то адекватно дефинисати - рекао је Рајчевић за Еуроблиц.

Он је истакао да "нема више игре са судбином овог народа и друштва", те поручио да ће држава показати своју одлучност.

Инспекторат Републике Српске донио је 5. августа рјешење којим је ректору Уиниверзитета за пословне студије Радовану Клинцову наређено да поништи диплому издату на име Османа Мехмедагића и да у Службеном гласнику Српске ову диплому прогласи ништавном, док из Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ тврде да је диплома њиховог директора уредно стечена и издата, што је потврђено у више ранијих провјера током његове каријере у обавјештајном сектору.