latinica  ћирилица
16/08/2019 |  10:17 ⇒ 12:37 | Аутор: dnevni avaz

Држављани Турске и Ирака узимали по 4.000 евра за кријумчарење миграната у БиХ

Тужилаштво БиХ оптужило је данас држављане Турске и Ирака због кријумчарења миграната на територији БиХ.

Мурат Ербил, држављанин Турске и Ирака, и Сахин Сеф, држављанин Турске, терете се да су за новчану накнаду, с циљем остваривања незаконите имовинске користи, вршили кријумчарење илегалних миграната преко територије БиХ, међу којима и малољетне особе.

Оптужени се терете да су током 2019. године, дјелујући у међусобном договору и координацији, вршили незаконито кријумчарење илегалних миграната, углавном држављана Ирака, који су илегално ушли у БиХ, те нису имали важеће документе за боравак.

У оптужници се наводи да су оптужени поступали против члана 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција УН-а против транснационалног и организованог криминала, а с циљем да за себе остваре незакониту имовинску корист.

Оптужени се терете за кријумчарење најмање 15 илегалних миграната, у три случаја, које су за новчане износе који су достизали и 4.000 евра превозили преко територије БиХ у правцу границе са Хрватском, у чему су откривени и спријечени од припадника Агенције за истраге и заштиту.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело кријумчарење особа.