latinica  ћирилица
16/08/2019 |  11:24 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Трага се за девет лица несталих на озренско-возућком ратишту

Добој потражује девет лица која су током ратних дејстава нестала на подручју Озренско-возућког ратишта, иако је њихов број далеко већи, рекао је предсједник Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила у Добоју Драго Јовић.
Скупштина добојске Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила - Фото: СРНА
Скупштина добојске Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивилаФото: СРНА

Јовић је појаснио да је ријеч о лицима која су као нестала пријавили чланови породица, а процјењује се да је број страдалих далеко већи.

- Нисмо задовољни динамиком проналаска несталих и ту кривимо Институт за нестала лица у БиХ. Пребацујемо се са подручја на подручје по пријавама о постојању масовних гробница или локацијама гдје се налазе скелетни остаци, али све је то залуд и стоји - рекао је Јовић новинарима прије почетка годишње извјештајне Скупштине добојске организације.

Јовић је упозорио да су прошле године евидентирани случајеви појаве криминогених група из Тузле које за велики новчани износ обмањују породице несталих да знају локацију посмртних остатака њихових сродника.

Он је рекао да ће се на данашњој сједници Скупштине расправљати о извјештају о раду и финансијском пословању за 2018. годину, као и плану и прграму рада за текућу годину.

Јовић је навео да је успостављена добра сарадња са Градском управом у Добоју, од којих постоји увјерење да ће од јанура наредне године добојска Организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила поново бити уврштена у градски буџет, што није био случај у протеклих неколико година.

Предсједник Скупштине Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Добој Душко Радић рекао је да је ова организација финансијски стоји на "позитивној нули" и то захваљујући донаторским средствима.

Према подацима Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске на самом Озрену нестало је 410 жртава, од којих се трага за још 126.