X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
16/08/2019 |  11:29 ⇒ 12:25 | Извор: РТРС

Одржани "Дани боровнице" у Вишеграду

Након Фоче, Тјентишта и Требиња и у Вишеграду је одржана манифестација "Дани боровнице", коју су заједно организовале туристичке организације из Фоче и Вишеграда.

Излагачи из Фоче, међу којима је и Веленка Станојевић, у Вишеград су донијели свјежу боровницу, сок, ликере,џемове, слатко да би промовисала оно што је најбоље у овој регији - планину Зеленгору и њене потенцијале.

- У ликер од боровнаица иде домаће црно вино, боровнице, ставља се шећер у коцки. Долази до тачке вријења и онда се пакује у флаше - појашњава Велинка.

Висови изнад Фоче богати су љекобиљем од којег се припремају разни чајеви и сирупи.

- Он је добар за кашаљ, за цјелокупни респираторни систем то што се тиче сирупа. Тако правимо од борових иглица, шишарки, имамо и чајне мјешавине које су добре за плућа, желудац, за дијабетес - каже Иванка Владичић.

Овом маифестацијом настављена је успјешна сарадња туристичких организација Фоче и Вишеграда.

- Промовишемо овај регион, а Фоча је овђе да промовише оно што је најбоље своју планину Зеленгору и оно што Зеленгора даје - истиче Оливера Тодоровић, директорка Туристичке организације Вишеград.

Посјетиоци, међу којима је био и велики број страних туриста, имали су прилику да пробају све производе, али и колаче и пите спремљене од боровнице.