latinica  ћирилица
16/08/2019 |  11:37 ⇒ 11:47 | Аутор: sputniknews.com

Град у коме нико није умро већ 69 година (ВИДЕО)

Осим што носи титулу најсјевернијег насељеног града на свијету, норвешки град Лонгиербајен, који се налази на Свалбарду, посебан је по још нечему.
Свалбард (Фото: Јутјуб/ Life in Norway) -
Свалбард (Фото: Јутјуб/ Life in Norway)

Наиме, у њему нико није умро већ пуних 69 година, јер је умирање законом забрањено.

Чак и ако сте цијели живот провели у њему, ако вам се догоди да оболите и болест је у терминалној фази, мораћете да одете са острва и да смрт дочекате на неком другом мјесту. Ако се, ипак, некако догоди да изненада умрете, ваше тијело ће бити хитно спремљено и нећете бити сахрањени на острву, преноси ИФЛ сајенс.

Ако мислите да је ово заиста бизаран закон, у праву сте, али иза њега стоји веома битан разлог - заштита осталих становника.

Давне 1950. године откривено је да се тијела која су сахрањена на градском гробљу не распадају, због тога што је тло стално смрзнуто, а као резултат тога - вируси у лешевима могу да преживе и постоји ризик од будућих зараза.

Иако ово звучи као сценарио за хорор филм, нешто слично се догодило на сјеверу Сибира, гдје је дошло до епидемије антракса 2016. године. Том приликом су се узроком заразе сматрала тијела дивљих животиња која су се налазила у смрзнутом тлу, које се приликом наглог пораста температуре отопило. Тада је једна особа умрла, а још 90 је завршило у болници.

Такође, откривено је да се вирус шпанског грипа још увеијк налази у тијелима људи који су умрли почетком вијека, а посљедња особа заражена том болешћу у овом норвешком граду умрла је 1917. године.

Насеље је на попису становништва из 2015. године имало 2.144 становника, а на острву влада арктичка клима са љетњим температурама од три до седам степени Целзијуса, а зими температура пада до минус 13 степени Целзијуса, преноси Индекс.

Поларна ноћ траје 111 дана - од краја октобра па све до марта влада потпуни мрак.