latinica  ћирилица
16/08/2019 |  11:38 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

Позоришне радионице за младе из Приједора и Трента

У Приједору су у току припреме за позоришну представу, коју ће заједно одиграти млади из овог града и италијанског Трента.

Ово је четврта година да Удружење "Програм Приједор" из Трента организује позоришне радионице за младе из двије земље. У Приједору борави група од шесторо младих из Трента заједно са глумцем и режисером Паолом Вићентинијем. Заједно са шесторо младих из Приједора припремају представу која ће бити играна у Српској и Италији.

- За мене је ово предивно искуство зато што, прије свега, радиш и боравиш са људима из различитог језичког подручја и радиш оно што волиш - каже Зое Вићентини из Италије.

- Ово мени значи једно велико, ново искуство, пошто ми је ово први пројекат са дјецом из Италије и уопсште са овим људима, сви су нови - додаје Немања Лазаревић из Приједора.

Глумац и режисер Паолу Вићентини каже да је занимљиво радити са људима са различитог језичног подручја, јер како каже, језик није једино средставо комуникације и морамо да проналазимо алтернативна рјешења како би се разумјели.

Млади из Српске и Италије у претходне три године реализовали су три позоришне представе: “Ромео и Јулија“, “Океан“ и “У мору има крокодила“. Све три игране су и код нас и у Италији.

- Циљ је међусобно упознавање, размјена искустава, учење кроз рад, изражавња својих потреба кроз глуму као средство комункације, поготво што се ради о дјеци која долазе из различитих језичких подучја - истакла је Слађана Миљевић, из Удружења "Програм Приједор".

У Удружењу кажу да ће млади глумци, након пет дана рада у Приједору, наставити да припремају представу у Тренту. Представа ће на јесен бити играна у италијанској регији Трентино и у Приједору.