latinica  ћирилица
16/08/2019 |  11:49 | Аутор: СРНА

Подсмијех политичара на Трампову заинтересованост за Гренланд

Дански политичари су са подсмијехом реаговали на извјештаје да је амерички предсједник Доналд Трамп помињао могућност куповине Гренланда.
Доналд Трамп (Фото: @Newsweek) - Фото: Тwitter
Доналд Трамп (Фото: @Newsweek)Фото: Тwitter

Трамп треба да у септембру допутује у Копенхаген и Арктик ће бити на дневном реду током разговора са премијером Данске Мете Фредериксен.

Бивши премијер Ларс Локе Расмусен је изјавио да то мора да је првоаприлска шала.

- Уколико је Трамп заиста помишљао на тако нешто, онда је то коначан доказ да је полудио. Сама помисао да ће Данска продати својих 50.000 становника САД је потпуно смијешна - рекао је званичник Данске народне партије Сорен Есперсен локалним медијима.

Амерички медији нешто раније су писали да је Трамп затражио од сарадника да истраже да ли Вашингтон може купити Гренланд.

Гренланд је аутономна територија и дио је Данске, а налази се између сјеверног Атлантика и Арктичког океана.

Фредериксенова и шеф данске дипломатије Јепе Кофод нису били доступни за било какав коментар али званичници најављују да би могли дати свој одговор касније током дана.

Гренланд добија све већу пажњу глобалних супер сила, укључујући Кину, Русију и САД због свог стратешког положаја и ресурса.

Трамп није први амерички предсједник који је желио да купи Гренланд.

Америчка војска била је распоређена на Гренланду током Другог свјетског рата ради заштите од напада нациста. Послије рата администрација тадашњег предсједника Харија Трумана понудила је Данској да откупи Гренланд за 100 милиона долара.