latinica  ћирилица
16/08/2019 |  12:19 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Одржати састанак са премијером о повећању личних и породичних инвалиднина

Предсједници Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац и Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић очекују да што прије буде одржан радни састанак са предсједником Владе Српске Радованом Вишковићем о повећању процента личне и породичне инвалиднине.
Недељко Митровић - Фото: СРНА
Недељко МитровићФото: СРНА

Врховац је рекао Срни да би на том састанку требало да буде разговарано и о запошљавању дјеце погинулих бораца и ратних војних инвалида, стамбеном збрињавању и њиховој здравственој заштити.

Он је подсјетио да су ове двије организације 25. јула упутиле захтјев Влади Републике Српске за састанак са премијером Вишковићем којем би требало да присуствују и министри рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, финансија Зора Видовић и здравља и социјалне заштите Реублике Српске Ален Шеранић.

Врховац је рекао да су представници Борачке организације Републике Српске и Удружења "Удас", иако подржавају њихове захтјеве, одбили да иду на састанак код премијера.

Он је навео да у БОРС-у као разлог неодласка на састанак наводе одржавање предстојећих избора у тој организацији.

Врховац је рекао да је Савез ратних војних инвалида Српске задовољан доношењем Уредбе о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, упркос одређеним недостацима у том документу.

- Треба да разговарамо са премијером Српске о томе да ли ће у наредној години бити обезбијеђен новац да се по извршеној ранг листи бар започне стамбено збрињавање приоритета - сматра Врховац.

Митровић је у изјави Срни изразио очекивање да ће у најскорије вријеме бити одржан састанак са предсједником Владе Републике Српске.

- Мислим да личне и породичне инвалиднине доста заостају у односу на друга примања која се чешће коригују и усклађују са трошковима живота, док инвалиднина остаје на почетном статусу или је минимално умањена - навео је Митровић.

Он је рекао да велики број дјеце погинулих бораца нема запослење, родитељи имају мале пензије, због чега има основа да се тражи повећање процента личних и породичних инвалиднина борачких категорија.

Предсједник Градске организације породица заробљеноих, погинулих бораца и несталих цивила Бањалука Станислав Бркић рекао је Срни да ове категорије двије године чекају састанак са предсједником Владе Српске.

- Тражимо да нас премијер прими да разговарамо о овим питањима. Не очекујемо да их одмах све ријешимо - истакао је Бркић.