latinica  ћирилица
16/08/2019 |  13:21 ⇒ 13:23 | Аутор: sputniknews.com

Руски пилот испричао како је спустио авион у поље (ВИДЕО)

Дамир Јусупов, пилот који је спустио авион "А321" Уралске авиокомпаније, испричао је на конференцији за штампу како је донио одлуку да спусти летјелицу на пољану.
Дамир Јусупов (фото: AP Photo / Vladimir Shatilov) -
Дамир Јусупов (фото: AP Photo / Vladimir Shatilov)

Јусупов је нагласио да је прво желио да се врати на аеродром, јер мотор није могао да настави да лети.

- Али, када смо видјели да и други мотор престаје са радом, донио сам одлуку да спустим авион пред собом - рекао је Јусупов.

Када је пилот схватио да ће авион неизбјежно ударити у земљу, покушао је да га спусти што мекше.

- Безбједније је спуштати авион без точкова, они се могу преврнути и посљедице би биле још горе - објаснио је Јусупов своју одлуку.

Пилот, иако је спасио 233 путника, себе не сматра херојем. По његовим ријечима - спуштање авиона у поље је било једино правилно рјешење.

Јусупов је испричао да је позвао супругу, тек након евакуације свих путника.

- Изашао сам, окружио авион, погледао оштећења споља и увјерио се да су сви на безбједној удаљености. Вратио се у кабину и одатле позвао супругу - додао је он.

Пилот је нагласио да је припрема за лет била уобичајена, док се хаварије, као што је ова, редовно вјежбају на тренинзима.

- Зато смо били и морално и професионално спремни. Ми у Јекатеринбургу имамо тренинг-центар и школу летења и, захваљујући тим вјештинама, успели смо да спустимо авион - рекао је он.

Говорећи о плановима за будућност - Јусупов је нагласио да му инцидент није огадио летење, али му је сада потребан одмор.

Капетан авиона је захвалио другом пилоту, посади и путницима авиона.

Он се данас извинио путницима који су сели у авион Уралске авиокомпаније, због тога што их није одвезао у Симфиропољ.